A Vígszínház volt direktora májusban ült le vele tárgyalni a következő évadról, és akkor Csiby Gergely azt érezte, jobb, ha elmegy onnan.

A Blikk is megírta, hogy Lengyel Tamás nemrég hiába kérte ki az Eszenyi-ügy kapcsán a dokumentumokat a fővárostól, azok cenzúrázva érkeztek, éppen a lényegi részét takarták ki, így értelmezhetetlen az egész. Mint korábban megírtuk, nagy port kavart a hazai kulturális közéletben, hogy a Vígszínház elszerződött társulati tagjai közös nyilatkozatban bírálták az igazgatót, Eszenyi Enikőt, azzal vádolva, hogy „toxikus légkör” alakult ki miatta a teátrumban. Eszenyi mellett és ellen is kiálltak az ezt követő időszakban színészek, majd végül a megjelent állítások miatt a főváros, mint fenntartó, vizsgálatot indíttatott a színháznál. A kollégák által agresszív vezetési stílussal és verbális abúzussal vádolt Eszenyi végül kénytelen volt lemondani a posztjáról.

Csiby Gergely színész-rendező 2019-ig dolgozott a Vígszínházban, így volt személyes kapcsolata Eszenyivel, amiről így mesélt:

A Vígszínházból 2019-ben jöttem el, magamtól. Eszenyi Enikő májusban ült le velem tárgyalni a következő évadról, és én azt éreztem, jobb, ha elmegyek onnan. Nem tudtunk beszélgetni. Ő nem embernek látott engem, hanem egy szobanövénynek. Májusban felmondtam, pedig akkor már minden színháznak megvolt a terve a jövő szezonról. De inkább a bizonytalant választottam.https://d39ceb15cae182494db4a554132262e1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– mondta az Indexnek adott interjújában Csiby, aki szerint Eszenyi-ügy egészen addig lesz, amíg nem tudjuk, amíg nem kerül nyilvánosságra, pontosan mit állapított meg a vizsgálat, amely Eszenyi Enikőnek az igazgatói vagy rendezői helyzetével való visszaéléseket igyekezett feltárni. Csiby úgy véli, az alkotói nagyság nem fér össze az amorális viselkedéssel, a bocsánatkérés pedig a legemberibb gesztus, amit Eszenyi Enikő nem tett meg.

Eszenyi Enikő ügyében továbbra sem ismertek a részletek / Fotó: Varga Imre

A színész-rendező arról is beszélt, hogy a fővárosnak kellene feltennie a kérdést, hogy pontosan miről is van szó Eszenyi ügyében, ahogy a hivatal feladata lenne közölnie azt is, pontosan mit is állapított meg a vizsgálatuk, és mit tártak fel hetekig.

„Egészen addig, amíg ezt nem mondják meg, addig vehetjük úgy is, hogy titkolják. És ha valami titoknak tűnik, az az elkendőzés látszatát mutatja.” – folytatta Csiby, aki szerint ez a helyzet a színészeknek, az alkotóknak a legrosszabb, hiszen az egyenes válaszok, vizsgálati megállapítások nyilvánosságra kerülésének hiányában a Vígszínház csapatát mindig elő lehet venni ilyen kérdésekkel.

(Index)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.