Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői

Sharing is caring!

Nálunk is reális lehet a más országokban tapasztalt négy-öt hetes átfutási idő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elemzői már augusztus végén figyelmeztettek arra, hogy Magyarországon is a floridai, dél-franciaországi és spanyolországi példa játszódhat le, vagyis az a fiatalok körében terjedő vírus gyorsan elér majd az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is megugrik – írja a Népszava egy birtokába került feljegyzésre hivatkozva.

Ez alapján reális lehet a fenti országokban is igaznak bizonyult négy-öt hetes átfutási idő.

A lap szerint a március elején megalakult járványmatematikai és epidemiológiai csoport előrejelzéseit érdemes komolyan venni, mivel tavasszal is meglehetősen pontosan jelezték előre a járvány alakulását.

Az elemzők márciusban többféle forgatókönyvet készítettek a járvány terjedéséről, annak függvényében, mennyire sikerül az esetleges korlátozásokkal csökkenteni az emberek közötti fizikai kontaktusok számát.

Akkori becslésük szerint húsz százalékos csökkenéssel augusztus közepére 5,9 millió, 40 százalékossal októbert elejére 3 millió, 50 százalékossal októberre 200-300 ezer ember megfertőződésére lehetett számítani. Mivel a tavaszi hullámban a kontaktusszám csökkenése országosan meghaladta a 60 százalékot, sőt, Budapesten egy időszakban a 90 százalékot is elérte, a fentieknél szerencsésebben alakult a valóság.

Az ITM elemzői azonban már április elején arra jutottak, hogy ilyen szintű kontaktusszám-csökkentést nem lehet hosszú távon fenntartani, ezért a védekezéshez kombinált stratégiára van szükség.

Egyebek mellett azt javasolták Orbán Viktornak, hogy bővítsék az egyéni tesztelési lehetőségeket, így szűrve ki és különítve el minél több potenciális fertőzöttet, valamint szigorítsák a maszkhasználatot.

Más szakemberek is figyelmeztettek rá, hogy ha az elvégezett tesztek között túl sok a pozitív – a WHO szerint öt százalék a határvonal –, akkor az azt jelenti, hogy nem végzünk elég tesztet.

A kormányt viszont ez a jelek szerint már nem érdekli: Magyarországon szeptember eleje óta nem ment öt százalék alá a fenti mutató, sőt olykor a tíz százalékot is meghaladta – írja a Népszava.

A lap birtokába került egy olyan ábra is, amiből az látszik, hogy amikor nagy vita volt arról, lehet-e érettségiztetni, akkor a járvány fiatalok közötti terjedésének kockázata alacsonyabb volt, mint most, az iskolák újranyitásakor.

Tavasszal ugyanis alig néhány százalék volt a fertőzöttek között a gyerekek és a fiatalok aránya, most ezzel szemben 35-40 százalék.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük