Németország különadót akar bevezetni a gázimportőrök tehermentesítése érdekében. A várhatóan október elsejével hatályba lépő intézkedés a hosszú távú szerződéssel rendelkező lakossági vagy ipari fogyasztókat sújtaná, vagyis azokat, akik korábban azt hitték, hogy a gázpiaci ársokktól valamennyivel még tovább védettek lehetnek. Németországban a háztartások mintegy felében gázzal fűtenek.

– A gázpiac feszült helyzetére való tekintettel erre az intézkedésre azért van szükség, hogy a következő télen is fennmaradjon a gázellátás. Nélküle a gázszolgáltató vállalatok veszélyben lennének, ezzel pedig az egész ellátási láncot veszélybe sodornák – áll a Bild birtokába került közleményben.

A rendeletet a szövetségi kabinetnek még el kell fogadnia, ha ez megtörténik, akkor várhatóan 2022. október elsején lép hatályba.

︎Olaf Scholz német kancellár a múlt héten kilowattóránként 2 eurocenttel emelte fel a gázárat, és egy négytagú családra vetítve évi 200 (81 ezer forintos) vagy 300 eurós (121 ezer forintos) többletköltségről beszélt.

A lépés, ami nagy terhet hoz magával

Robert Habeck gazdasági miniszter csütörtökön a gázzal kapcsolatban még azt mondta, hogy “kilowattóránként 1,5 és 5 eurocent mértékű áremelésre kell számítani”, a meghatározott legfeljebb öt eurocent a gyakorlatban viszont drámai árnövekedést vonhat maga után:

Az akár “öt eurocent/kWh” azt jelentené, hogy szélsőséges esetben egy négyfős háztartásnak évente közel 1000 euróval (405 ezer forinttal) kellene többet fizetnie a gázért.

Habeck hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy novemberben és decemberben pontosan mekkora lesz a német gázbeszerzés költsége, „de rossz hír, hogy minden háztartásnak nagy valószínűséggel néhány száz euróval többet kell fizetnie” – mondta az alkancellár.

– Ez egy nehéz lépés, egy olyan lépés, amely sok stresszel jár – idézi Habeck szavait a német lap. A politikus szerint a különadó miatt egy második lépést is be kell vetnie a német kormánynak. A gazdasági miniszter úgy látja, a szegényebbek célzott segélyezése lehet a védekezés második foka.

A pótdíjat másfél évig, azaz 2024. március végéig kell alkalmazni. Az ebből bejövő pénzt az importőröknek kell fizetni a német kormánynak a szerződések ellenére nem szállított orosz gáz rövid távú, költséges pótlásáért.

– A nettó árkorrekció eszköze nagyon kényes téma, hiszen minden gázfogyasztót érint, mind az iparban, mind pedig a magánfogyasztók körében – írta a lap, ezért ennek a bevezetése világosan meghatározott feltételekhez kötődik, időben korlátozott, amit célzott segélyintézkedések kísérnek.

(Bild)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.