Németországnak mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a közvetlen katonai konfrontációt a NATO és egy olyan erősen felfegyverzett szuperhatalom között, mint Oroszország, ami nem mellesleg atomhatalom – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a Der Spiegel online kiadásán pénteken publikált interjúban. Scholz kifejtette, hogy az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.

A kancellár az interjúban kifejtette: Németország páncéltörő fegyvereket, légvédelmi eszközöket, lőszert, járműveket és „sok más hadianyagot” szállított a Bundeswehr, (a német hadsereg – a szerk.) készleteiből, amelyekkel közvetlenül segítette Ukrajna védelmét a harcok során. Ez látható az ukrán hadsereg katonai sikerein.

Olaf Scholz a Spiegel Online-nak elmondta, hogy Németország március elején kétmilliárd eurót különített el fegyverkezési célokra, és ennek a hatalmas összegnek egy jelentős része közvetlenül Ukrajnába került.

Ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is ellenáll azoknak a hangoknak, amelyek Németország még egyértelműbb katonai részvételét követelik az Ukrajnában folyó harcokban.

„Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a közvetlen katonai konfrontációt a NATO és egy olyan erősen felfegyverzett szuperhatalom között, mint Oroszország, ami nem mellesleg atomhatalom”

– jelentette ki Scholz.

Hozzátette: „Azon leszek, hogy elkerüljük az eszkalációt, ami a harmadik világháborúhoz vezethet. Nem törhet ki atomháború.”

 

A német kancellár azt is megerősítette, hogy az Európai Unió nem vet ki gázembargót Moszkvával szemben. Szerinte ugyanis

az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.