Oltási könyvek és sötétvörös zónák – így szigorodhat az utazás az EU-ban

Oltási könyvek és sötétvörös zónák – így szigorodhat az utazás az EU-ban

Sharing is caring!

Az Európai Tanács arról tárgyalt, hogyan működjön hatékonyabban a közlekedés a járvány alatt.

Új, szigorú szabályokat hozhatnak az Európai Unióban a járványhelyzet miatt, erről tárgyalt csütörtök este az Európai Tanács – írja a 444.hu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az országok határait nyitva kell tartani a közös piac védelme értelmében, azonban a nem létfontosságú utazások esetében bizonyos szigorításokat szükséges bevezetni ahhoz, hogy ne szabaduljon el még jobban a járvány.

A Bizottság javaslatára bevezetnének olyan ún. sötétvörös zónákat, ahová a fertőzés által leginkább sújtott országokat sorolnák, a javaslat szerint az innen kilépőket kötelező tesztre és karanténra köteleznék.

Vasárnaptól az EU területére csak negatív teszttel léphet be az, aki nem létfontosságú okokból érkezik az uniós országok valamelyikébe. Az egyes tagállamok is szigorítanak, Franciaországba például vasárnaptól csak 72 óránál nem régebbi teszttel lehet belépni, Belgium februárban tervezi lezárni a határait, Ausztria pedig szintén a beutazási feltételek szigorítását helyezte kilátásba.

Arról is szó volt, hogy szükségessé válik a beoltottak helyzetének kezelése is:

erre a megoldást az oltási könyvek rendszerének kildolgozásában látják, azonban ezzel kapcsolatban még nincsenek általánosan elfogadott javaslatok.

Görögország és Spanyolország például azt szorgalmazta, hogy az oltási könyvek segítségével könnyítsék meg az EU-n belüli utazást, Franciaország azonban sokkal óvatosabb a témában azzal érvelve, hogy egyelőre még nem bizonyosodott be százszázalékosan, hogy a beoltottak nem terjeszthetik a vírust.

A szigorítások oka, hogy Európában több helyen is felbukkant több, sokkal veszélyesebb vírusvariáns.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük