OMSZ: Az évtized hóvihara jön? Klikkvadászat vagy reális forgatókönyv?

OMSZ: Az évtized hóvihara jön? Klikkvadászat vagy reális forgatókönyv?

Sharing is caring!

Részletesen megírták, hogy milyen időjárásra számíthatunk a hét közepétől, részletesen kifejtették azt is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják, hogy valóban lecsap-e ránk a hófúvásos, dermesztő tél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon írta le, hogy valóban hatalmas hóesés jön, vagy csak klikkvadász szenzáció a hír, amit egyre több helyen lehet olvasni?

Magyarázatuk szerint:

“Egyre több hírportál hozza le a hírt, hogy időjárásunkban gyökeres fordulat következik be csütörtökön, és a tél brutálisan lecsap országunkra.

Egyes forgatókönyvek esetén ez akár meg is valósulhat, de egyelőre ne tegyük le a voksunkat egyik mellett sem! Megpróbáltuk összeszedni az információkat, amit biztosra tudunk (vagy legalábbis elég nagy eséllyel bekövetkezhetnek), valamint a helyzetben rejlő bizonytalanságokat is leírjuk számotokra.
Méteres hótorlaszok, befagyott közlekedés: megbénította a havazás Németország és Hollandia egyes részeit
A rengeteg csapadék és a hófúvás rég nem látott ítéletidővel járt, sok helyen gondot okoz az egybefüggő jégpáncél is.

Ami biztos:

– Csütörtökön markáns lehűlés érkezik, a Dunántúlra már éjszaka megérkezik a hideg, fagyos levegő

– Az ország nagyobb részén éjszaka, reggel enyhébb idő lesz, mint a délutáni órákban

– Estére országszerte fagypont alá hűl le a levegő

– Sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél

– A csapadék nagyja a nap első felében fog lehullani, amely napközben egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik

Bizonytalanságok, forgatókönyvek:

– A legnagyobb kérdés a halmazállapot! A már szerdán érkező csapadékzónából először a legtöbb helyen eső fog esni, majd egyre nagyobb területen havazás vagy akár ónos eső válthatja az esőt.

A legnagyobb bizonytalansági faktor, hogy a fagyos levegő mikor éri utol a csapadékzónát, mikor tud tartósan átváltani a halmazállapot. Eléggé eltérő forgatókönyvek vannak egyelőre, de szélsőségesebb esetben akár vastag, napokon át megmaradó hótakaró is kialakulhat nagy területen, nagyobb eséllyel az ország északi részein.

– Amennyiben hó formájában gyűlik össze nagyobb mennyiség, kérdéses még a hó minősége, hiszen porhó esetén az erős, viharos szél akár komolyabb hófúvásos helyzetet is eredményezhet.

– A viharos szélre több helyen is elég jók az esélyek, azonban érdemes azt is hozzátenni, hogy ez az érintett területek nagy részén ez inkább 60-80 km/h-át jelenthet, és kisebb térségekben tűnik úgy, hogy ennél nagyobb széllökések lehetnek, legalábbis a jelenlegi valószínűségi előrejelzések ezt támasztják alá. A legszelesebb körzetek egyébként a Dunántúli-középhegység magasabb részei és a Balaton környéke lehetnek.

– Amennyiben vastag hótakaró alakul ki csütörtökön, a hétvégére megnyugvó légkörben a derült, kevésbé szeles tájakon igen erős fagyok is előfordulhatnak, akár -15, -20 fok alatti minimumok is lehetnek. Az extrém fagyok területe erősen függ a vastag hótakaró kiterjedésétől.

A helyzet tehát még nem teljesen egyértelmű, mindenképpen érdemes lesz velünk tartani a következő napokban, hiszen az idő előrehaladtával egyre több információt tudunk megosztani veletek ezzel a komplex időjárási helyzettel kapcsolatban.

mellékelt térképeken egy lehetséges forgatókönyvet mutatunk meg számotokra, amelyen szépen kirajzolódik a nagy télies fordulat. Az úgynevezett wind chill (hőérzet) számításakor a szélerősség is figyelembe van véve, emiatt mutatkozik még nagyobb kontraszt a front érkezésekor.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük