Óraátállítás: kezdődik az újabb csata?

Óraátállítás: kezdődik az újabb csata?

Sharing is caring!

Ahogy közeledik az őszi óraátállítás, úgy éledt fel a vita arról, hogy nem kellene elhagyni ezt a sokakat megviselő procedúrát. Lehet, hogy október vége lesz az utolsó előtti eset, hogy el kell viselniük az óráik tekergetését.

Az idén, mint minden évben, október 24-ről 25-re virradó éjszaka vissza kell állítani téli időszámításra állítani az órákat, ám a lengyelek kétharmadának ebből már teljesen elege van – derül ki az Ariadna kutatóintézet vizsgálatából, amelyet a money.pl megrendelésére végzett. Többen vannak közöttük, akik a nyári időszámítást szeretnék meghagyni.

Az óraátállításról a vita nem újkeletű. Az uniós országok lakosságának elege van belőle, így kormányaik fel akarnak hagyni ezzel a gyakorlattal. Az Európai Parlament engedve a nyomásnak felkérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a kérdést. A bizottság 4,6 millió szavazatot gyűjtött az emberek véleményéről, amiből az derült ki, hogy a megszólalók 80 százaléka felhagyna az óraátállítással.

A többség hajlik arra, hogy maradjon a nyári időszámítás, amelyben később hajnalodik, ám később is esteledik. Az EU jelenlegi álláspontja, hogy 2021. március 28-án minden országnak el kell döntenie mit akar. marad a téli szisztémában vagy még egyszer utoljára visszatér a nyáriba.

Az időszámítások változása mellett a legfőbb érv az volt, hogy a kevesebb világítás jelentős árammegtakarítást eredményez, ám egyre több az elektromos eszköz a háztartásokban, nem beszélve a légkondikról, amelyek pont elviszik a világításon megspórolt elektromos energiát.

via napi.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük