Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a tagországok állam- és kormányfői blokkolják az óraátállítás megszüntetését.

Az Európai Parlament korábbi döntése értelmében idén kellene utoljára átállítani az órát, ám most az látszik, hogy jövőre sem ússzuk meg. Hol akadt meg ez a folyamat?

— Az Európai Bizottság összegyűjtötte mintegy 4,6 millió európai polgár véleményét, akiknek a 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást, így erre vonatkozó javaslatot terjesztettek elő. Az EP valóban támogatta az óraátállítás megszüntetéséről szóló dokumentumot, a folyamat most az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnál rekedt meg, vagyis a miniszterelnököknél pattog a labda. Pontos végdátumot miattuk nem lehet mondani.

Egyetértés van az unióban az óraátállítás eltörlésének fontosságáról?

— A Európai Parlament 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett döntött a javaslat támogatása mellett 2019-ben, vagyis a többség megvolt, de a megosztottság azért jól látszott. A magyar képviselők ebben az ügyben ugyanazt képviselték: aki szavazott a vonatkozó EP-dokumentumról, az mind támogatta.

Az EU-ban a téli vagy a nyári időszámításra való áttérésnek van nagyobb támogatottsága?

— A tagállamok megosztottak a kérdésben, nyilván ezért is tologatja maga előtt az Európai Tanács az ügyet. Nem is lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy melyik időszámításra történő egységes áttérésnek lehet a legnagyobb támogatottsága. Még az északi országok sem tudtak közös álláspontot kialakítani: a svédek, a finnek és az észtek például ellentétesen gondolkodnak, így akár az is előállhat, hogy egyébként szomszédos országok között két óra is lehet az eltérés, ami azért elég abszurd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.