Kezdődik a téli időszámítás. Az órákat hivatalosan hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani, amit az okostelefonok és egyéb kütyük már maguktól megtesznek. Egész más a helyzet azonban II. Erzsébet brit királynő esetében, ugyanis ezernél is több darabot számláló klasszikus óragyűjteményét mintegy 40 órába telik visszaállítani.

II. Erzsébet királynő több mint ezer darabos óragyűjteményéből a Windsor-kastélyban 400 óra található, a Bunckingham palotában 600 darab és további 50 óra van a Holyroodhouse rezidenicán.

A windsori kollekcióért felelős Fjodor van den Broeknek legalább 16 órájába telik átállítani a 400 darabos gyűjteményt, és a kastélyban található hét darab toronyórát. Az órásmester azonban az év többi napján sem unatkozik, hiszen hetente egy teljes napot tölt azzal, hogy felcsavarja a mechanikus órákat, aminek a végéhez érve körülbelül 16 000 lépést tesz meg.

A normál brit időzóna azonban nem vonatkozik a királynő rezidenciájának minden órájára. Ugyanis a Windsori kastélyban és a Buckingham-palotában van egy „kis külön időzóna a konyhákban”, mivel az ott található órák öt percet sietnek. Ennek pedig nem más a célja, minthogy a királyi család ételei időben elkészüljenek.

Az elődöm 20 évig volt itt, az ő elődje pedig körülbelül 30 évig dolgozott, úgyhogy szerintem ez egy életre szóló munka. Hálás vagyok, hogy a karrierem elején sikerült megszereznem ezt a munkát, és remélem, hogy még sokáig itt leszek” – mondta munkájával kapcsolatban az órásmester.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.