Az Európai Uniónak ma újra a magunkfajta szabadságharcosokra van szüksége – jelentette ki a miniszterelnök A magyar függetlenség napja című szombati konferencián Budapesten.

Orbán Viktor arról beszélt: ma van a magyar szabadság napja, harminc éve, hogy a hidegháborút megnyertük, és bebizonyosodott: a szocialista tábort összetartó egyetlen eszközt, a hadsereget és az erőszakot már nincs erejük bevetni a szovjeteknek. A közép-európai népek megnyerték a hidegháború utolsó csatáját – tette hozzá.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A magyar függetlenség napja című konferencián a Pesti Vigadóban 2021. június 19-én.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A magyar függetlenség napja című konferencián a Pesti Vigadóban 2021. június 19-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szerinte akkor „a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk, a kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük, a berlini fal nem leomlott, hanem ledöntöttük, a szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket”.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „ma is ugyanazok vagyunk, akik voltunk, Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai”, és Európa története nem megváltozott, hanem mi változtattuk meg.https://www.facebook.com/v11.0/plugins/video.php?app_id=529217437198591&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3cb40724a76058%26domain%3Droviden.hu%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Froviden.hu%252Ff1d7a299bc10a6c%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forbanviktor%2Fvideos%2F182889680442795&locale=hu_HU&sdk=joey&width=620

Orbán Viktor szerint most sem magától javul meg, alakul át Európa, hanem nekünk kell megjavítani, átalakítani és visszavezetni a helyes, egykor sikeres ösvényre.

Dörömbölnek a migránsok

A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED A VESZÉLYES KIHÍVÁSOK, A NÉPVÁNDORLÁSOK, A MIGRÁCIÓ, A JÁRVÁNYOK ÉS PANDÉMIA KORSZAKA LESZ, EBBEN A VESZÉLYES KORSZAKBAN KELL BIZTONSÁGOT TEREMTENI ÉS SIKERESNEK LENNI A VILÁGGAZDASÁGBAN

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a siker előfeltétele az európai demokrácia helyreállítása. A tagállamok nemzeti és alkotmányos identitásának védelme érdekében ezért új intézményt kell létrehozni, a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával – mondta.

A kormányfő kijelentette azt is: az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. Azt javasolta: az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozások küldjenek képviselőket, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni az unió jogalkotási folyamatának megállítására, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a „piros lapos” eljárást – közölte.

Brüsszel gonosz

A miniszterelnök értékelése szerint

A NEMZETEK EURÓPÁJA HELYETT EURÓPAI SZUPERÁLLAMOT ÉPÍTENEK BRÜSSZELBEN, EZÉRT MA A NEMZETI ALAPON ÁLLÓ DEMOKRATÁK ÁLLNAK SZEMBEN A BIRODALOMÉPÍTŐKKEL, AKIK VALÓJÁBAN A DEMOKRÁCIA ELLENFELEI IS.

Orbán Viktor szerint „robogunk” egy birodalmi jellegű Európai Unió felé, a nemzetek Európája helyett egy olyan európai szuperállamot építenek Brüsszelben, amelyre senki sem adott felhatalmazást.

Úgy véli, európai démosz nincs, csak nemzetek vannak, démosz nélkül pedig nem lehet demokráciát építeni. Ezért – folytatta – a brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet a demokrácia hiányához. „Amit mi szeretnénk, az valami egészen más. Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk, amelynek alapját az európai nemzetek adják. Ne féljünk kimondani, mi nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is” – fogalmazott.

A kormányfő azt is a leszögezte: közös gazdasági siker nélkül az unió szét fog esni. „Ezért nekünk, akik az Európai Unió hívei vagyunk, olyan politikát szabad csak támogatni, amely kizárólag a közös gazdasági sikerre összpontosít” – mondta.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.