Orbán Viktor bejelentései: ha bevetjük a kínai vakcinát, húsvétra minden regisztráltat beolthatunk

Orbán Viktor bejelentései: ha bevetjük a kínai vakcinát, húsvétra minden regisztráltat beolthatunk

Sharing is caring!

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendégeként adott interjút péntek reggel.

A magyar miniszterelnök ma is korán kelt, hiszen az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba. Elmondta, hogy már 310 448 embert oltottak be, és van 380 ezer fertőzésen átesett ember is, tehát közel 700 ezren védettek a vírussal szemben. Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet találtak, elhunyt 99 beteg. 3828-an vannak jelenleg kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: továbbra is tartani kell a szabályokat.

(A legfrissebb hírek itt)

A kormányfő elmondta, hogy a magyar számok javulása megállt, és a járványügyi szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlott a helyzet. Elmondta: újabb korlátozások nem lesznek. Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást.

Mint mondja,ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltatni, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, húsvétig be is tudják oltani. Ez több, mint 2 millió embert jelent, május végére ez a szám több, mint 6 millióra nőhet. Ezzel Magyarország 3 és fél millióval több embert tud beoltani május végére, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Mindeközben folyamatosan tárgyalnak továbbra is a vakcina beszerzéséről, hiszen fel kell készülni arra is, hogy lehet, hogy fél év múlva újra oltani kell.

Aki időt nyer, életet nyer” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kínai vakcinából Magyarországon vizsgálatokhoz szükséges ampullák, de – mint mondja – nem elég a vészhelyzeti engedély rá. Minden egyes szállítmányt meg kell vizsgálni annak fényében, hogy a vakcinaszállítmány bevethető-e. Orbán szerint ez a folyamat jól halad. Szerinte mindenfelé keresni kell az oltóanyagot. Hozzátette: nem gondolja, hogy az európaiak okosabbak lennének nálunk, ő maga nem bízik jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarokban. A kormányfő azt is elmondta, hogy míg a magyar hatóságok engedélyezték a Szputnyik V vakcinát, addig az Európai Gyógyszerügynökség még nem.

Az oltásokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy a folyamat jól halad. Az oltóhelyeken hat embert oltanak be félóránként, a mai napon összesen 7189 embert kapja meg a vakcinát.

A következő kérdés a nemzeti konzultáció kapcsán merült fel. Orbán elmondta, hogy ma délután véglegesítik a benne szereplő kérdéseket, melyből körülbelül 6 darab lesz. Azt mondja, azon a honlapon lehet majd kitölteni őket, ahol a vakcinára is lehet regisztrálni, tehát nem küldenek ki leveleket. Ezt követően rátért a vakcina igazolványra: mint mondja, pontos dolgokat még nem tud elárulni, ugyanis egyelőre az előkészületeknél tartanak, de ez a téma fellelhető lesz a konzultációban is. Arra fognak rákérdezni, hogy kapjanak-e különféle kedvezményeket azok a magyar állampolgárok, akik már be vannak oltva.

Hozzátette: most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb annyi oltott ember legyen, hogy fel lehessen oldani a korlátozásokat és újra indulhasson az élet a sérült ágazatokban is. Ehhez a legfontosabb eszköz az oltás. A kormányfő elmondta, hogy segíteni fogják a mikro- és kisvállalkozásokat a tízmilliós hitellel, ha pedig az ehhez elegendő pénz elfogy, akkor Varga Mihály pénzügyminisztert fogja megkérni arra, hogy legyen nyitott és ha szükséges, akkor tolja ki a pénzhatárt.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy számolnunk kell azzal, hogy bármelyik pillanatban szembesülhetünk azzal a helyzettel, hogy az országban munkaerőhiány lesz. Főleg az építőiparban. Mint mondja, feltételezhető, hogy soha nem látott lakásépítési bumm lesz. Ezt követően elmondta, hogy elindult a 13. havi nyugdíj első részletének kifizetése.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük