Orbán Viktor is nehezen viseli a korlátozásokat, elmondta, szerinte, mikor kaphatjuk vissza régi életünket

Orbán Viktor is nehezen viseli a korlátozásokat, elmondta, szerinte, mikor kaphatjuk vissza régi életünket

Sharing is caring!

Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth rádió vendége, ahol a Jó reggelt, Magyarország műsorában beszél a koronavírus elleni védekezésről.

A miniszterelnök egyébként a reggelt már az operatív törzs ülésén kezdte, innen érkezett a Kossuth rádió stúdiójába.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában első körben elmondta, hogy az operatív törzsről “esett be”, kezdésként pedig elmondta, hogy az oltókapacitásuk sokkal nagyobb lenne, mint amennyi vakcina jelenleg elérhető az országban. Továbbá azt is közölte, hogy 105728 embert oltottak be eddig itthon.

“Míg a britek beoltottak a lakossága 4%-át, míg az EU-ban átlagosan 1% alatt. Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hoztunk-e, a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk. Amikor a válság van, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk, azt döntöttük el, hogy szerezzünk be vakcinát. Most arra fókuszál az operatív törzs, hogy hogyan szerezzünk orosz és kínai vakcinát. A kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, hogy használható-e itthon az a vakcina.” – mondta Orbán.

“Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon a vakcinát. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül.” – árulta el a miniszterelnök.

Kapcsolódó: Hihetetlenül alacsony ennek a koronavírus-vakcinának a hatékonysága – Lehet, hogy nem is engedélyezik

Orbán elárulta a napi koronavírus adatokat is

A miniszterelnök elárulta az elmúlt 24 óra koronavírus adatait is: a legfrissebb számok szerint 111-en haltak meg, 1513 ember fertőződött meg és 4717 beteg gyógyult fel a betegségből. Mindeközben pedig megjegyezte azt is, hogy a harmadik hullám betört több nyugat-európai országban és sok helyen romlik a helyzet, egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak.

A gyártókkal való tárgyalások kérdése

Az interjúból az is kiderült, hogy a görög származású uniós biztos azt kérte a minap, hogy a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiát tartsák be és ne tárgyaljanak olyan gyártókkal külön, melyekkel a Bizottság már korábban leszerződött. Erre a felvetésre a miniszterelnök azonban egy másik választ adott, melyben rögzítette, hogy igenis hagy tárgyaljanak már a többi gyártóval, hiszen ezt eddig sem tiltotta semmi. “Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta Orbán.

Orbán egyébként az interjúban azt is elmondta, hogy azonnal jelezni fogják, amint lesz vakcina. Arról is beszélt, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon leadott regisztráció után azért nem kapnak még az emberek visszaigazolást az oltási időpontról, mert nincs elég vakcina. “Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját.” – mondta.

Emellett szóba került a beszélgetés során a harmadik hullám kérdése is, melynek kapcsán arról beszélt a műsorvezető, hogy csak a korlátozások fenntartásával lehet biztosítani a jobb számokat. Erre Orbán azt mondta, hogy már ő maga is nagyon nehezen viseli a korlátozásokat, ám kifejtette, hogy amennyiben a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, úgy nyár vége, ősz eleje lesz az az időpont, mire elég beoltott ember lesz ahhoz, hogy feloldják a korlátozásokat.

“Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, a kínai vakcina is megjön – az emberek választhatnak a vakcinák közül, de brüsszeli kevés van – és elfogadják azt, olyan gyorsan tudnak oltani, hogy nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket.” – mondta.

A kormányfő ismét megjegyezte, hogy több millió adag kínai vakcinát tudnánk beszerezni rövid távon, ezzel tulajdonképpen Orbán azt mondta, hogy a kínai vakcinán múlik, mikor oldhatjuk fel a korlátozásokat. “Az oltási terv szerint a harmadik kockázati csoportba tartózó 60 év felettiek körében az oltás felfutása határozza meg a korlátozások feloldási sebességét.”

Ezt követően áttértek a gazdasági adatok megvitatására is, melynek kapcsán a műsorvezető azt a kérdést tette fel, miként lehetséges, hogy az ipari termelés nőtt Magyarországon. Ez Orbán szerint egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek dolgozni akarnak. Továbbá arról is beszélt, hogy javul a cégek termelési hatékonyság, illetve szerinte az is hozzájárul az ipari termelés növekedéséhez, hogy a magyar kormány által teremtett üzleti környezet ezt támogatja, gondol itt az adócsökkentésre például.

Felidézte azt is, hogy tavaly jelentős, 430 milliárd forintos adócsökkentést hajtottak végre a központi adók terén, amire a a műsorvezető annyit reagált, hogy emiatt szívják is a fogukat az önkormányzatok. „Ne az intézményi érdekeiket nézzék az önkormányzatok” – reagálta le a kérdést Orbán, majd azt mondta, hogy szerinte a közös célokat kellene segíteni. Elmondta, hogy a Budapesten csökkentett helyi iparűzési adó amúgy is Budapesten marad, csak máshogy, emellett szerinte hatékonyabban kellene működtetni az önkormányzatokat és akkor enyhülnének a gazdasági nehézségek is.

A javuló gazdasági eredményekhez pedig azt fűzte még hozzá, hogy “lefogtam 3000 milliárdot a bankoktól, moratóriumot rendeltem el,amire a tavaly tavasz óta érvényben lévő hiteltörlesztési moratóriumra utalt, ami egyelőre az embereknél és vállalkozásoknál maradt likviditásként. Ezek a lépések így együtt meg fogják hozni az eredményt” – mondta.

Teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

A miniszterelnök a beszélgetés végén megjegyezte az is, hogy három dolgot kell még kiemelni a javuló gazdasági adatok hátterében.

Elsőként elmondta, hogy a kormány megkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén februárban a szokásos folyósítás mellett plusz egy heti nyugdíj is érkezik, majd 4 év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi juttatást.

Beszélt „a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program” részleteiről is. Illetve kitért arra is, hogy nehéz tárgyalásai vannak a pénzügyminiszterrel, de elmondása szerint „legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk”.

Ez utóbbi lépés, egy teljesen új bejelentés, ami teljes szja, illetve járulmentességet jelent és a munkába lépés támogatását, a foglakoztathatóságát javítását is egyértelműen megcélozza. Orbán végezetül azt mondta: „ezt legkésőbb január elsejével szeretném elindítani”. Majd hozzátette: “ha ez sikerül, akkor az egész válságkezelési program sikeres lesz.”

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük