Orbán Viktor perceken belül megszólal a Kossuth rádión – Folyamatosan frissülő cikk!

Sharing is caring!

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, a napokban Orbán Viktor elmondta, hogy újabb rendkívüli szigorításokra van szükség, ugyanis megfelelő intézkedések hiányában csak 50 százalék az esélye, hogy decemberre a kórházak el tudják látni a betegeket.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsor vendége volt, ahol több dologról is beszámolt a legújabb járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

(A legfrissebb hírek itt)

A műsorvezető előszőr a focimeccsről, a tegnapi estéjéről kérdezte a miniszterelnököt.

– Szenvedélybetegség ez a meccsnézés, ötig forgolódik ilyenkor az ember, hatkor pedig már keltem – mondta Orbán. “Végre történt valami jó dolog. Vikingeket legyőzni nagy eredmény” – fogalmazott.

Egészségüggyel folytatta a miniszterelnököt:

Azt meg lehet nagyjából becsülni, hogy változatlan állapotok mellett ennyi orvossal, ápolóval úgy ellátni, higy esélyük maradjon a gyógyulásra. Nem mindegy, hogy egy orvosra és ápolóra hány beteg jut. Van egy maximum, amennyit elláthatnak, és ha nem hozzuk meg a korlátozásokat, vészesen megközelítettük volna ezt a plafont – erről beszélt Orbán. Megismételte, így minden magyar megkapja a tisztességes ellátást és tartja a 99 százalékos bizonyosságot arra, hogy az egészségügy bírni fogja.

518-an vannak lélegeztetőgépen – árulta el Orbán. Mint kiderült, sok diákot mozgósítottak, ők viszik ki sofőrként a medikusokat, akik leveszik a mintákat. “Megemelem a kalapom az egyetemistáink előtt” – fogalmazott.

“Képzelje el Önt, hogy átvezénylik önt a gyulai studióba” – érzékeltette a műsorvezetővel Orbán, mennyire nehéz az orvosoknak az áthelyezés rendszere.

Az oktatásra is kitért Orbán: 239 általános iskolában és 500 gimnáziumban tértek át digitális oktatásra, de a közoktatás a miniszterelnök szerint bírja a nyomást, ahogy az egészségügy is. Több mint 200 óvoda szintén bezárt.

A vakcináról szólva a kormányfő elmondta, vita van a gyógyszer forgalmazásának módjáról, a forgalombahozatal szabályai itthon szigorúak, de kihagyni ellenőrzési lépéseket nem lehet. “Nem rugalmas, de garantálja a biztonságunkat ez a rendszer” – mondta.

Dolgoznak azon, hogy rugalmasabbá tegyék a szabályozást, ez Müller Cecíliáék feladata, de az új változatok is garantálni fogják a biztonságot – mondta.

A vakcinából Orbán szerint nem szabad politikai kérdést csinálni, példaként említette a kelet-nyugat dilemmát. – Mindenki eldönti majd, hogy egy amerikai cég vakcinájában bízik, vagy az oroszokéban – mondta. Orbán, aki azt szeretné, ha több vakcina állna a magyarok rendelkezésére.

– Az biztos, hogy a járványok előbb-utóbb megszűnnek, de a vakcinával hamarabb megtörténik ez – mondta Orbán történelmi ismereteire hivatkozva.

Néhány ágazatot súlyosan érintenek a korlátozások. Orbán megismétele, az éttermekben dolgozók bérének felét például kifizeti az állam a következő harminc napban, ha nem bocsátják el őket. “Ezek áthidaló intézkedések” – fogalmazott.

Elvitelre adott ételek esetében csökkentetik az áfát 5 százalékra, ezt Parragh László javasolta Orbánnak. A rendeletet ma reggel fogja aláírni a miniszterelnök.

Az uniós jogállamisági kritériumokról szólva a műsorvezető felvetette, hogy több német válasz érkezett arra, hogy Orbán belengette a vétót.

“A magyar álláspont világos, átlátható, kiszámítható volt” – fogalmazott Orbán.

Tegnap hosszan tárgyalt Angela Merkel kancellárral. Azt mondta Orbán neki saját bevallása szerint, hogy, a “magyarok pénzét nem lehet elvenni”. A németek vezetésével kidolgozott új jogszabálytervezet szerinte politikáról szól, elmondta Merkelnek, hogy ha ezt elfogadják – kétharmad kell hozzá, nem lehet vétózni – akkor “az EU-ból Szovjetuniót csinálunk”. Szerinte ideológiai alapon hoznák meg ezt a szabályt, objektív kritérium és jogorvoslati lehetőség nélkül büntetnének. “Az EU-t nem azért hoztuk létre, hogy legyen még egy Szovjetunió” – hangsúlyozta.

Orbán szerint kijár a tisztelet az uniós intézményekben (tanács, parlament, bizottság), de a fontos, hogy a tagállamok maguk mit szeretnének.

Orbán hangsúyozta, küldeni kell pénzt a déli államoknak, ahol elszállt az államadósság, mert ha ott baj van, máshol is baj lesz az unión belül.

Az Európai Bizottság LMBTQ-stratégiájáról szólva Orbán azt mondta:

“Nem mondom,hogy ez felesleges, jogászokkal Rajnát lehet fakasztani” – fogalmazott. A kormányfő szerint a döntéshozóknak viszont nem ezzel kell foglalkozniuk, hanem emberek életét kell megmenteniük.

via blikk

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük