A moszkvai bíróság szerint a Meta Platforms anyavállalat „szélsőséges szervezet”, ezért Oroszország betiltja a Facebookot és az Instagramot. A bírósági döntés nem vonatkozik a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásra.

A moszkvai Tverszkoj területi bíróság hétfőn hagyta jóvá az orosz államügyészség által benyújtott keresetet, amely értelmében betiltanák a Mark Zuckerberg Meta cégének aktivitását orosz területen – áll a bíróság sajtószolgálatának közleményében.

A bíróság azt mondta: „A döntés nem vonatkozik a Meta WhatsApp üzenetküldőjének tevékenységére, mivel az nem alkalmas a nyilvános információterjesztésre”.

Az ügyészség korábban azzal érvelt a Facebook és az Instagram betiltásával kapcsolatban, hogy a közösségi oldalakon olyan szélsőséges anyagok jelentek meg, amelyek orosz állampolgárokkal szembeni erőszakra buzdítottak, olyan katonák ellen is, akik Ukrajnában állomásoznak – írja a The Guardian.

Miután kiderült, mit tervez Oroszország a platformokkal, a Meta még korábban több időt kért, hogy felállíthassa a jogi helyzetét, egyúttal pedig megkérdőjelezte a bíróság felhatalmazását, hogy az országos tiltást elrendelje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.