Tarcsapuszta — Utolsó segélykiáltásként lapunkhoz fordult egy végsőkig elkeseredett tarcsapusztai család. A baj már nem is lehetne nagyobb, télvíz idején teljesen lakhatatlanná vált az apró ház, amelyben öt gyermek él a szüleivel. Grécsóéknál nem holmi esztétikai problémákról van szó, bármelyik pillanatban összedőlhet az ingatag építmény. Elképzelni szinte lehetetlen a mindössze 42 négyzetméteres házban uralkodó állapotokat, a falból a téglák között ömlik a víz, amitől minden dohos és penészes – számukra azonban ez a mindennapi valóság. Az édesanya, Ibolya és férje mindent elkövetnek, hogy a gyerekeknek ne ilyen körülmények között kelljen felnőniük, az apuka heti hét napot dolgozik segédmunkásként. A fizetés azonban csak arra elég, hogy élelmiszert, ruhát és az alapvető tisztálkodási szereket megvegyék, többre egyszerűen nem telik belőle.

Az öt gyermek közül ketten enyhén értelmi sérültek, a család nagyon szerény körülmények között él

– Nagyon kétségbe vagyunk esve a férjemmel, egyszerűen nem látjuk, hogyan tovább. Mi tényleg mindent megteszünk, de sajnos ez úgy látszik, nem elég. Állatok nem élnek olyan elképesztő állapotok között, mint mi. Ennek ellenére a gyerekek kitűnő tanulók, pedig nagyon komoly hátránnyal indulnak a többiekkel szemben. Szeretetben és törődésben mindent megkapnak, de gondoljanak csak bele, milyen érzés lehet nekik innen elindulni reggelenként és ide hazajönni. Sajnos, mostanra eljutottunk odáig, hogy innen mindenképpen mennünk kell, azt azonban egyelőre nem tudjuk, merre induljunk. Az önkormányzat felajánlott nekünk egy házat, de az sincs sokkal jobb állapotban, mint a miénk – sírta el magát kétségbeesésében Grécsó Ibolya.

A házat jó pár évvel ezelőtt adományokból tudták megvásárolni. Akkor hatalmas volt a boldogságuk, azt nem tudták, hogy az épületnek gyakorlatilag nincs alapja, és a tető is éppen hogy áll. Miután beköltöztek, úgy jöttek elő a problémák. Mára odáig jutottak: valamelyik nap az anyuka ijedtében felhívta a katasztrófavédelmet.

– Nagyon kedvesek voltak velem, de közölték, hogy ők csak akkor szállnak ki, ha baj történt. Persze megnézik a romos házakat is, de azt ki kell fizetni. Akkor inkább kenyérre költjük a pénzt. Most pedig megtudtam azt is: abban az esetben, ha a katasztrófavédelem jelzi a polgármesternek, hogy milyen állapotban van az ingatlanunk, akkor nekik hivatalból értesíteni kell a gyermekjóléti szolgálatot. Abba belehalnánk a párommal együtt, ha a gyerekek elkerülnének tőlünk. Két gyermekem enyhén értelmi sérült, ők speciális iskolába járnak – mesélte az édesanya.

A Grécsó család nagy vágya, hogy ismét emberhez méltó körülmények között éljenek. Nehéz helyzetükre Szalai Kriszta színművésznő és az Anyák az Anyákért Alapítvány is felfigyelt, próbálnak segíteni.

Ha akar segíteni, így utalhat pénzt

Anyák az Anyákért Alapítvány 16200120-18534991

Közlemény: Csak ne essen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.