Budapest – Több mint egy órán át várt a mentőkre egy idős férfi, aki szerda kora délután a tűző napon elesett XI. kerületi lakása közelében az utcán. Hozzátartozói hamar odaértek hozzá, ám nem merték megmozdítani, korábban sztrókja volt a sérültnek. A fővárosban egyetlen szabad mentőautó sem volt több mint egy órán keresztül. Az esetről a sérült férfi fia számolt be a Blikknek, ő nem mentőket hibáztatta, hanem az egészségügyi vezetést.

“Ma apum a betonfeljárónkon hanyatt esett. Eszméleténél volt, de nagyon szédült. Mentőt kellett hívni, mert a mozgatása jelentős kockázattal járt volna, sztrókbeteg, tüdőembóliája volt 3 hónapja. A mentőre 1 óra 20 percet kellett várni, mozdulatlanul a forró betonon. Egyszerűen nem volt 1 darab szabad mentőautó sem. Budapest 2022 nyár. Ez a valóság.” – írta egyebek között a Facebook posztjára a férfi.

-Édesapám lement a szemetes kukát felhozni és éppen vásárolni voltam édesanyámmal, délután 2 óra körül. A szomszédok vették észre a földre zuhant apukámat, azonnal hívtak minket és a mentőket is – idézte fel lapunknak a fiatalember, aki kérte, nevét ne írjuk ki.

Az édesapát nem merték megemelni, féltek, hogy gerincsérülése van. – Ott vártunk félelemmel vegyes felháborodással. Egy plédet tettem a feje alá, arcát hideg vízzel mostam le, pár kortyot is tudott inni, és persze árnyékot tettünk fölé. Már bőven eltelt egy óra, amikor ismét felhívtam a mentők diszpécserét. Sajnálkozott, de mint mondta, egyetlen szabad autójuk sincs – fogalmazott a fiatalember.

Végül a mentők megérkeztek, gyorsan és tökéletes szakszerűséggel végezték munkájukat. Rájuk egyetlen panaszos szava nem volt a bejegyzés írójának. Édesapja már jobban van. Ugyanakkor úgy vélte, kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy ebben a hőségben ilyen estre is fel kell készülnie annak, aki a mentők segítségét kéri.

A Blikk megkereste az Országos Mentőszolgálatot az esetről, Györfi Pál azt mondta, hogy fontos kiemelni, az életveszélyes esetekhez („P1-es prioritás”) rendszerint igen gyorsan, a pillanatnyi mentőkapacitás függvényében akár már néhány percen belül megérkezik a mentő. A jelzett esetben a hívást fogadó mentésirányító a beteg állapotáról rendelkezésére álló információk alapján nem állapított meg közvetlen életveszélyt, az esetet a vonatkozó protokollnak megfelelően P2-es prioritású feladatként kezelte. A mentőegység a stabil állapotú, könnyebben sérült férfit az ügyeletes kórházba szállította – Mondta el lapunknak az OMSZ kommunikációs vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.