Malajzia műszaki egyetemének diákjai egy egyszerű megoldással sótalanítanák a tenger vizét.

Bár a bolygónk felszínének legnagyobb részét víz borítja, a világ számos pontján mégis vízhiánnyal küzdenek az emberek. Ennek oka, hogy a tengervizet annak magas sótartalma miatt nem lehet meginni. A tudósok régóta próbálnak már a gyakorlatban is hatékony megoldást találni a sótalanításra, és ezzel most egy diákcsapat is megpróbálkozott.

Malajzia műszaki egyetemének három hallgatója, Bennie Beh Hue May, Ash Yap Chun Yoon és Elson Loo Hszin Jang találmánya a WaterPod nevű berendezés, ami szerintük gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel képes ihatóvá tenni a tenger vizét.

© WaterPod

A szerkezet alján egy kanóc található, aminek alja a vízfelszín alá bukik. Ez felvezeti a vizet a készülék belsejébe, a sót viszont felfogja. Az eszköz belsejében egy fekete szövet veszi át a vizet a kanóctól, amit egy átlátszó búrán keresztül napfény ér. Ennek köszönhetően a víz elpárolog, majd kicsapódik és lefolyik a tartályba, ahonnan egy pumpa segítségével lehet kinyerni.

© WaterPod

A készülék egyelőre csak koncepció formájában létezik, de a hallgatók azt remélik, a tervek alapján működő eszközt készíthetnek belőle. Egy befektető pedig abban is segíthet, hogy tovább tudják fejleszteni a szerkezetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.