Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Sharing is caring!

Drávucz Rita kislánya most először tapasztalhatta meg, milyen járni.

Világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk gyermekénél még 2015-ben diagnosztizálták az úgynevezett CMT betegséget, amely a perifériás idegrendszert érinti.

Flóra kerekesszékben éli mindennapjait, lábizmai, ízületei gyengék, önálló járásra nem képes, idővel pedig belső szerveit is érintheti a kór.

A családnak emiatt gyors segítségre volt szüksége, hiszen a robotterápia olyan kapukat nyithat meg Flóra előtt, amelyekről korábban csak álmodozhatott. Bár hosszú út áll még előtte, a Lokomat nevezetű robot segítségével megtehette az első lépéseket. Ebből a gépből ez az egyetlen Magyarországon.

„Flóra el sem hitte, amikor kiderült, hogy belevághatunk a kezelésbe. Rengeteg adományt kaptunk, volt, aki a születésnapi ajándéka árát ajánlotta fel a kezelésre. Olaszországból is felkerestek, sokat játszottam ott a karrierem során, az emberek pedig úgy tűnik, nem felejtettek el segíteni egymásnak” – mondta a Blikknek a sportoló. Egyelőre egy hároméves, komplex kezelés ára, több mint 5 millió forint gyűlt össze, de amíg Flóra betegségére nem talál gyógymódot az orvostudomány, addig a kislánynak szüksége lesz a terápiára annak érdekében, hogy az állapota ne romoljon.

„Ez volt az első alkalom, hogy önállóan járhatott. Bár eddig is használtunk segédeszközöket, egyik sem tudta a valódi járást szimulálni. A jelenlegi célunk az, hogy a robottal minél több lépést meg tudjon tenni, ezzel fejleszti ugyanis az izmait, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egyszer magától is képes legyen lábra állni”.

Facebook Comments