Schubert Éva a Szomszédok sorozatban vált igazán ismertté. A Kossuth-díjas magyar színésznő ma lenne 91 éves.

Schubert Éva a Szomszédok Lillácskájaként vált országosan ismertté. Legfőbb erénye rendkívüli sokoldalúsága volt, ugyanolyan magabiztossággal játszott drámai és komikai szerepeket is. A Kossuth-díjas magyar színésznő, rendező, színészpedagógus, érdemes művész. 2017. július 11-én, 86 éves korában hunyt el. Ma lenne 91 éves.

(A legfrissebb hírek itt)

Távoli rokona volt Kölcsey Ferencnek

Schubert Éva egyik dédapjának a bátyja, a kiskunhalasi Szuper Károly színész, igazgató volt, aki még vándorszínész korában Petőfi Sándorral is fellépett. De nemcsak ez az egyetlen kapcsolata híres irodalmi személyekkel, a Wikipedia szerint távoli rokona volt ugyanis Kölcsey Ferencnek is.

Schubert Éva Gór Nagy Máriával 2009-ben /Fotó: RAS- archívum

Apácáknál nevelkedett, kényszerből lett színésznő

Schubert Éva 1949-ben kitüntetéssel érettségizett, ám mivel apácáknál nevelkedett, nem vették fel az egyetemre. Ezután gyors- és gépírást tanult, hamar kapott is munkát, de végül, – mivel nem maradt más választása – kényszerből a Színház- és Filmművészeti Főiskola esti tagozatára felvételizett, ahová fel is vették. 1958-tól húsz éven át a Vígszínház tagja volt. Az egyik leg­ismertebb szerepe a kultikus Szomszédok sorozatban alakított Lillácska, amely révén az egész ország megismerte.

Schubert Éva Fazliddin Muhammadiev tadzsik íróval A város szélén című rádiójátékának felvétele közben 1970-ben /fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Kétszer ment férjhez

Első férje Zolnay Pál rendező volt, akivel még főiskolás korában ismerkedett meg és össze is házasodtak. Második férje Verebes Károly színész volt. Tőle egy közös lányuk született, Verebes Dóra, aki egyébként Verebes István féltestvére.

Schubert Éva a TV2 Jóban rosszban című sorozatában /fotó: RAS-archívum

Havonta 30 könyvet olvasott el

A művésznőnek idős korára súlyos csontritkulása volt, korábban meg is műtötték, de nem lett jobb a helyzet. Később csípőműtétje is volt, majd pedig hályog miatt operálták a szemét. Miután kerekes székbe került ritkán hagyta el a lakását. Később annyira súlyos lett a helyzet, hogy egyáltalán nem tudott lábra állni. Végül kedvenc hobbija az olvasás lett, a Blikknek 2014-ben azt mondta, hogy havonta átlagosan 30 könyvet olvas el.

Schubert Éva 2014-ben már nem tudott lábra állni /Fotó: RAS-archívum

5 éve nincs köztük

Schubert Éva lassan öt éve, hogy elhunyt, a Blikk a színésznő születésnapja alkalmából ellátogatott a sírjához, így néz most ki a legendás színésznő nyughelye.

Schubert Éva sírja /Fotó: Pozsonyi Zita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.