Az oroszok nagy része a cukrot és alapvető élelmiszereket hasznos terméknek tartja a válság idején, ezért mindenki igyekszik betárazni belőle. Amiből egészen filmbe illő jelenetek születnek.

Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt a nyugati országok komoly szankciókat vezettek be és mivel a rubel meggyengült a rubel, és a termelés is lelassult, miközben az árak csak nőnek, egyre nagyobb hiány van a boltokban az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a cukor, étolaj vagy a liszt. A múlt hét vége óta hivatalos adatok szerint a cukor 12,8 százalékkal Oroszországban és mivel az emberek tartanak a további áremelkedéstől, tömeges felvásárlásba kezdtek.

Az alábbi videón azt látni, ahogyan nyugdíjasok Kaszimov város egyik boltjában szinte lerohanják az éppen beérkező árufeltöltőt, aki cukrot hozott az üzletbe. Pillanatok alatt elkapkodták a bolt teljes készletét.

Az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FAS) közölte, hogy „kartellellenes” vizsgálatokat végez a főbb cukortermelőknél a cukorárak meredek emelkedése és egyes régiókban az „indokolatlan” hiány miatt, írja a Reuters. Illetve egy kormányzati segélyhívót is indítottak, ahol jelenteni lehet, ha valahol az országban drasztikus mértékben elszállnak az árak vagy kiürülnek a boltok.

Financial Times arról számolt be, hogy február vége óta a cukor mellett például a banán és a paradicsom ára is több mint 15 százalékkal nőtt. Pedig az elemzők korábban azt gondolták, hogy az orosz élelmiszeripart a gazdaság többi területéhez képest kevésbé fogják érinteni a nyugati szankciók.

Szerdán már Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy a szankciók komoly nehézséget okoznak Oroszországnak, de bejelentette, hogy növelik a nyugdíjakat és a fizetéseket, ezzel kompenzálva az áremelkedést. Az orosz kormány hétfőtől kezdve rendeleti úton tiltotta be a gabonatermékek exportját június 30-ig, a cukorét pedig augusztus 31-ig. A rendelet életbe lépése után enyhén növekedett a gabonatermékek ára Európában is, és szakértők szerint ha a háború elhúzódik, akár drasztikus drágulás is bekövetkezhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.