Az izraeli cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csupán 37-et tartott meg, de az EU-ból csak Magyarországot és Lengyelországot érinti a döntés.

A világszerte kirobbant lehallgatási botrány nyomán felmondta a szerződést Magyarországgal és Lengyelországgal a Pegasus kémszoftver izrael gyártója – írja a svájci Neue Zürcher Zeitung értesüléseire hivatkozva a Népszava. Az izraeli, NSO nevű cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csupán 37-et tartott meg, de az EU-ból csak ezt a két országot érinti a döntés.

A lengyel Gazeta Wyborcza eközben úgy tudja, hogy a Pegasus adásvételét 2017 júliusában Budapesten ütötték nyélbe, amikor Orbán Viktor vendégeként itt járt Beata Szydło és Benjamin Netanjahu, az akkori lengyel, illetve izraeli miniszterelnök. Ehhez forrásként átszámítva 6 millió svájci frankot, mintegy 2,1 milliárd forintot mozgósítottak.

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. Egy kanadai laboratórium azonban igazolta, hogy három érintett telefonjára telepítették a szoftvert, de úgy tudni, hogy százak ellen vethették be a Pegasust.

Először a magyar állam sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a vádakat, de azután novemberben beismerte a történteket, hozzátéve: minden törvényesen zajlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.