Példátlan eset miatt áll a Hableány-baleset nyomozása

Példátlan eset miatt áll a Hableány-baleset nyomozása

Sharing is caring!

Ukrajnában ragadt a koronavírus-járvány miatt a Hableány-katasztrófában érintett másik Viking szállodahajó, az Idun ukrán kapitánya. Egészen eddig nem volt rá példa, hogy bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsított elhagyhatta volna az országot – írja a Magyar Nemzet.

Még a legtapasztaltabb büntetőjogászok sem emlékeznek olyan esetre, hogy akit magyar bíróság kényszerintézkedéssel sújtott, törvényesen elhagyhatta volna az országot. A Hableány-katasztrófa kapcsán 2020. január 30-án 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt meggyanúsított ukrán Fjodor S., a Viking Idun hajóskapitánya megkapta ezt a lehetőséget.

Példátlan eset miatt áll a Hableány-baleset nyomozása

Hatalmas veszteségről számolt be a Hableány tulajdonosa

A büntetőeljárásról szóló törvény széles körben lehetőséget nyújt a leg­enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet alkalmazására, viszont nem írja elő kifejezetten, hogy az nem hajható végre külföldön – magyarázza a portál.

Fjodor S.-t tavaly január végén vették őrizetbe, a rendőrök a letartóztatását szorgalmazták, ám végül csak bűnügyi felügyelet alá helyezték. A bíróság kikötötte, hogy a kapitánynak minden hónap első hetében adott napon kell személyesen jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon, egyébként szabadon mozoghatott bárhol a világon. (Ez még a pandémia előtt történt, amikor a dunai hajózást sem akadályozta semmi.) Fjodor S. hajózott tovább, és a megadott napokon meg is jelent az V. kerületi kapitányságon.

A Covid-járvány miatt azonban leállt a dunai hajózás is, az ukrán kapitány pedig hazautazott Ukrajnába, és azóta nem jelentkezett személyesen a magyar rendőrségen.

Ügyvédjén keresztül a bíróság által megszabott időpontban telefonon jelentkezik, él, de nem tud Magyarországra jönni. A nyomozás emiatt gyakorlatilag áll, a gyanúsítottat ki kellene hallgatni, de egyelőre nem tudják.

A nyomozásra még 2022. január 30-ig van törvényes lehetőség, addig így vagy úgy, de le kell zárni az ügyet. A rendőrség Fjodor S. távollétében is befejezheti a nyomozást és elküldheti az iratokat az ügyészségnek.

A Fjodor S. által vezetett hajó a tragédia utáni percben ért a helyszínre és átgázolt a roncsokon, valamint a vízbe esett testeken. A Hableányról a vízbe zuhant három dél-koreai túlélő is arról beszélt a tanúvallomásában, hogy az ütközés utáni pillanatokban majdnem elgázolta őket egy nagy hajó. Az Idun kapitánya tagadta a meggyanúsításakor, hogy tudta volna, emberek vannak a vízben, és hogy bűncselekményt követett volna el, amikor nem állt meg segíteni.

A bizonyítékok szerint ugyanakkor a balesetről értesült a két testvérhajó, ugyanis a Sigyn és az Idun kapitányai oroszul megtárgyalták rövidhullámú rádión, hogy valami történt. Fjodor S. azt tudakolta Jurij Csaplinszkijtől, a Sigyn kapitányától, hogy mi történt.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük