Még augusztusban történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több kormánypárti politikussal Rómába utazott a katolikus törvényhozók éves találkozójára. A csapatot, ahogy arról korábban beszámoltunk, több helyszínen, többek között a nyaralásukról szedte össze a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó, kormánygépként használt Dassault Falcon 7X repülőgép. Az ügyről akkor részletesen az alábbi cikkben foglalkozott kollégánk:

A K-Monitor korrupcióellenes szervezet kedden arról írt a Facebook-oldalán, hogy mivel a miniszterelnök útja hivatalos út volt, a Külügyminisztériumhoz fordultak közérdekű adatigényléssel az út költségei és az Orbán által családtagjai utazása miatt állítólagosan megtérített összeg iránt érdeklődve.

Közérdekű adatigénylések esetén az adatkezelőket a törvény szerint válaszadási kötelezettség terheli. A közfeladatot ellátó szervezeteknek – például minisztériumoknak – ilyen esetekben a legrövidebb idő alatt, de legfeljebb tizenöt napon belül eleget kell tenniük az adatigénylésnek. Ez a határidő indokolt esetben, de csak egyetlen alkalommal, további tizenöt nappal meghosszabbítható, ha az adatgazda erről értesíti a közérdekű adatigénylőt.

A K-Monitor kedden azt írta, hogy az általuk megkérdezett minisztérium sem a törvényes határidőben, sem azóta nem reagált az adatigénylésre, ezért ma a bírósághoz fordultak jogorvoslatért. A korrupcióellenes szervezet a posztja alatt egy kommentben idéz a bírósághoz benyújtott keresetből. Ebben kitérnek rá, hogy az adatigénylésben arra voltak kíváncsiak,

  • kik tartoztak a magyar utazó delegációhoz?
  • mekkora volt az útiköltség?
  • mekkora volt a szállásköltség?
  • mekkora napidíj merült fel az utazásokkal összefüggésben?
  • továbbá mekkora volt az az összeg, amelyet a miniszterelnök maga állt családtagjai utazása okán?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük