Pingvinek, fókák, bálnák pusztulását okozhatja a Dél-Georgia felé sodródó jéghegy

Sharing is caring!

Az A86a elnevezésű jéghegy megakadályozhatja, hogy a partvidéki állatok táplálékhoz jussanak.

Az A68a néven számon tartott jéghegy a legnagyobb szabadon sodródó jéghegy a világon. Korábban megírtuk: jelenleg épp Dél-Georgia szigete felé tart, eközben egyre nagyobb darabok válnak le belőle. Az így létrejövő kisebb jéghegyeket külön tartják számon.

Fotó: ESA / eyevine – Northfoto

A kutatók műholdas felvételeken követik figyelemmel a hatalmas jéghegy sodródását. Kérdés, hogy megállapodik-e a sekély vízben, ez ugyanis megakadályozhatja, hogy a szigeten élő pingvinek és fókák táplálékhoz jussanak – írja a Daily Mail.

Az A86a-ból már számos darab levált, legutóbb, pénteken egy akkora jéghegy, ami méretében Delaware állammal vetekszik. Magyar példával ez körülbelül Jász-Nagykun-Szolnok megye területének felel meg.

„Az A68a a világ negyedik legnagyobb jéghegye. Közel három és fél évvel azután kezdett szétesni, hogy eltávolodott az eredeti helyétől”

– közölte Adrian Luckman, a Swansea University kutatója.

Azért maradt is bőven: az eredeti jéghegy még mindig több százmilliárd(!) tonnát nyom.

Az óriási jéghegy a kutatók számításai szerint napokon belül elérheti Dél-Georgiát. Ez rendkívüli mértékű környezetvédelmi kockázatot jelent: azzal fenyeget, hogy az az élővilág számára lakhatatlanná teszi a sziget partjait, mivel az olvadása során édesvizet enged az óceánba.

További veszély, hogy a jéghegy a szigethez ékelődve elvágja a vízhez a hozzáférést.

Ez – tudósok megfogalmazása szerint – apokalipszist okozna a pingvinek körében, a madarak ugyanis így nem tudják ellátni a kicsinyeiket.

A sziget partvidéke fókakolóniáknak és bálnáknak is otthont ad, ahogyan számos halászati területnek is, amelyek fenntartható, környezetbarát módon működnek. A jéghegy érkezése miatt mindez veszélyben forog – emelték ki a kutatók.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük