Pusztító vihar: felhőszakadás, villámlás, jég, özönvíz a fél országban – Indirekt.hu

Sharing is caring!

Hétfőn kora estig mintegy 160 esethez riasztották a tűzoltókat a heves esőzések miatt az észak-dunántúli térségben.

Győr utcáit hétfőn elárasztotta a víz – Fotó: MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Dóka Imre elmondta: a legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyéből kapták. Főként a hirtelen felgyülemlett esővíz szivattyúzásához kértek segítséget. A viharos szél több helyen vezetékeket is leszakított – közölte az MTI. A félelmetes felhőzetet sokfelé okozott felhőszakadást, villámárvizet, néhol 1-2 centiméter átmérőjű jeget és viharos szelet. A hétfő esti órákban Budapesten is leszakadt az ég.

Keddre is országszerte adott ki figyelmeztetéseket zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Kedden elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, óránkénti 60-70 kilométeres széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Facebook Comments