Ukrán források szerint legalább 50 ukrán hadifogoly halt meg egy orosz ellenőrzés alatt álló területen felállított hadifogolytáborban, amit egy ilyen bomba ért.

Az ukrán főügyész Andrij Kosztyin szerint az Olenivkában megölt 50 ukrán hadifogollyal nem rakétacsapás, hanem vákuumbomba végzett július 29-én – idézte az Interfax-Ukraina hírét angolra fordítva a Kyiv Independent a hírfolyamában, amelyet az Index közölt tovább.

 

Fotó: wikipedia CC BY 4.0/kremlin.ru

Kosztyin elmondta, az Ukrajna és több nemzetközi szakértő által lefolytatott előzetes vizsgálat szerint a bomba állítólag a hadifogolytáborban robbant fel, és biztos, hogy nem rakétatámadás történt.

Az Index cikke szerint egy ilyen vákuumbomba jellemzően benzinnel van töltve, amit szétporlasztanak egy terület felett a robbanás pillanatában, és a kialakuló benzinfelhőt egy második töltet berobbantja. A magas hőmérsékletű, intenzív robbanás a területen lévő minden oxigént magához szippant, és elhúzódóbb hatású és tovább tart, mint egy hagyományos bomba felrobbanása. Egy “átlagos” bombához képest pedig nagyobb hő- és lökéshullámmal jár, ami nagyobb területet tud elpusztítani. Az emberekkel egy ilyen bomba több módon is tud végezni: vagy a lökéshullám pusztítja el őket, vagy pedig a robbanás levegőt elszívó ereje – ilyenkor egyszerűen kiszippantja az ember tüdejéből a robbanás a levegőt. A bomba a robbanás 2-300 méteres körzetében mindent és mindenkit képes elpusztítani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.