Egy EU-s forrás megerősítette, hogy az orosz állam tulajdonban lévő VTB Bank, illetve hat másik bank kizárása már csak az uniós tagállamok végső döntésén múlik.

Az Európai Unió a Guardian brüsszeli tudósítója szerint megnevezte azokat az orosz pénzintézeteket, amelyeket az Oroszországgal szembeni szankciók keretében kitiltanának a SWIFT nevű globális fizetési rendszerből.

A portál újságírója szerint az érintett bankok között van a második legnagyobb orosz bank, az orosz állam tulajdonban lévő VTB Bank, valamint a Rossiya Bank is, amiről a döntéshozók úgy vélik, lényegében Vlagyimir Putyin és oligarchái házibankjaként funkcionál. A tiltólistán szerepel még a Promszvjazbank és a Vnyesnyekonombank is, amelyekről az az információ, hogy jelentős szerepet játszottak az orosz hadipar feltőkésítésében. A lapnak egy EU-s forrás megerősítette, hogy a VTB és hat másik bank kizárása már csak az uniós tagállamok végső döntésén múlik. A VTB-n kívül érintett hat bankot részben már a múlt héten is komoly szankciókkal sújtották.

Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az uniós szankciók súlyos terhet jelentenek majd az orosz gazdaságnak és a Kremlnek.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) rendszert 1973-ban alapították, azzal a céllal, hogy az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül lehessen pénzt mozgatni a bankszámlák között. Ez a rendkívül biztonságos platform mintegy 2500 bank tulajdonában áll. A központja Belgiumban, Brüsszelben van, évente több száz milliárd dollárt utalnak át ezen keresztül.

A SWIFT nem más, mint a bankok globális Gmail-rendszere, azaz egy telekommunikációs eszköz, amelyen keresztül naponta 42 millió üzenet cserélt gazdát az elmúlt évben. Ha egy országot, pontosabban annak bankjait levágják a SWIFT rendszeréről, az komoly gazdasági károkat képes okozni azáltal, hogy a nemzetközi pénzforgalom – ha nem is szűnik meg teljesen – rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.