A mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal képes megmondani egy röntgen- vagy CT-felvételről az adott személy rasszát.

Sokat lehetett már arról hallani, hogy a mesterséges intelligencia komoly segítség lehet az orvoslásban. Az algoritmusokat használva könnyebben diagnosztizálhatóvá válhatnak bizonyos betegségek, ráadásul olyan korai stádiumban, ami akár életmentő is lehet. Egy friss tanulmány szerint azonban nem árt az óvatosság sem.

Lancet Digital Health című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal képes meghatározni egy beteg rasszát – csupán egyetlen röntgen- vagy CT-felvétel alapján. A szakemberek nem értik, mindez hogyan lehetséges, ők ugyanis nem látnak olyan különbséget a képek között, amiből ez megállapítható lenne.

Marzyeh Ghassemi, a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósa a Boston Globe-nak úgy nyilatkozott, hogy amikor a hallgatói először mutatták meg neki az eredményeket, azt gondolta, tévedés történt. Azok azonban pontosak voltak.

Hogy kiderüljön, mennyire képes a mesterséges intelligencia az azonosításra, egy mélytanuló algoritmust vetettek be a szakemberek. Ennek a különböző embercsoportokon, a test különböző részein készült CT- és röntgenfelvételeket mutatták meg, mindegyik képen megjelölve az adott személy rasszát. Ezek után kiderült, a rendszer 90 százalékos pontossággal mondja meg ezt az információt az adott személyről, attól függetlenül, hogy a test mely részéről származik a felvétel.

A szakemberek még arra is figyeltek, hogy minden kép ugyanolyan típusú – testsúlyú, életkorú – emberről készüljön, de ez sem zavarta meg az algoritmust.

Mindez azt sugallja, hogy rendkívül óvatosnak kell lenni akkor, amikor a mesterséges intelligenciát bevonjuk az orvoslásba, a gép ugyanis a jelek szerint akkor is képes pontos adatokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.