Rákos betegeinek 650 ezer dolláros tartozását engedte el egy amerikai onkológus

Sharing is caring!

Omar Atiq úgy érezte, elég nehézséget okoz a járvány az embereknek, nem akarta, hogy még a fizetés miatt is aggódjanak.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Pácienseinek küldött karácsonyi üdvözletében jelentette be egy arkansas-i onkológus, hogy elengedi a fennálló tartozásukat. A gesztus révén nagyjából 200 rákos betegnek közel 650 ezer dollárt (191 millió forint) nem kell kifizetnie – írja a BBC.

A pakisztáni születésű Omar Atiq 1991-ben nyitotta meg daganatos betegekre szakosodott klinikáját Pine Bluffban, amely tavaly szűnt meg. Az onkológus most az Arkansas-i Orvostudományi Egyetem professzoraként dolgozik. Döntését így magyarázta az ABC csatorna reggeli műsorában, a Good Morning Amerikában: „Idővel rájöttem, hogy vannak emberek, akik egyszerűen képtelenek fizetni. Ezért aztán a feleségemmel, családként átgondoltuk a dolgot, és megvizsgáltuk, hogy elengedhetnénk-e a tartozásokat. Úgy látszott, hogy nincs akadálya, szóval megtettük.”

Az orvos egy lapnak arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány is közrejátszott a döntésükben, mert látták, hogy milyen nehézségeket okoz az emberek és a vállalkozások életében.

Atiq klinikája egy követeléskezelő közreműködésével hajtatta be korábban a meg nem fizetett összegeket. Amikor a cég vezetőjét kérdezték róla, az úgy nyilatkozott: az orvost gondoskodó embernek ismerte meg. David Wroten, az arkansas-i orvostársaság alelnöke pedig arról beszélt, hogy Atiq előzetesen megkérdezte tőle, etikailag nem kifogásolható-e az adósságok elengedése. Wroten az onkológust nemcsak a legokosabb, de a legegyüttérzőbb orvosnak is nevezte, akivel valaha találkozott.

Facebook Comments