Rejtély, hogyan olthatták be papíron Pétert, és miért írhatták az oltási lapra, hogy ő egy nő

Rejtély, hogyan olthatták be papíron Pétert, és miért írhatták az oltási lapra, hogy ő egy nő

Sharing is caring!

A Koronavírus Sajtóközpont szerint adminisztrációs hiba történt. De a TAJ szám elírása önmagában még nem magyarázza meg azt, ami Peták Péterrel történt.

Peták Péter, nő – szerepel a pécsi férfi oltási lapján, ami szerint január 31-én megkapta a Pfizer koronavírus elleni vakcináját a budapesti Semmelweis Egyetem Belgyógyászati klinikáján.

Peták Péter valóban létezik, de természetesen nem nő, és bár igényelte, még nem kapta meg az oltását sem.

Arról, hogy „beoltották”, véletlenül értesült. Egyéb problémával ment pénteken háziorvoshoz, aki a gépben keresve azt látta, hogy túl van az első oltáson. Január 31-én kapta meg, a bal karjába. A pécsi férfi elcsodálkozott. Azt nyilatkozta a Szeretlek Magyarországnak, hogy budapesti egészségügyi intézményben a nyolcvanas években járt utoljára, akkor is a MÁV-kórházban.

Az oltási lapon a neve, a születési dátuma és a TAJ száma is stimmel, de nőként szerepel, aki a szociális ellátásban dolgozik.

A 24.hu-nak még pénteken válaszolt a Koronavírus Sajtóközpont. „A szóban forgó esetben valószínűleg a budapesti oltásnál hibáztak az adatfelvitelnél, a TAJ-szám elírásával. Az adminisztrációs hibát javítják” – írták.

„Nekem nagy könnyebbség, hogy a nagy nyilvánosság előtt kimondták, hogy hiba volt, így nem kell nekem bizonygatnom, hogy még nem kaptam oltást”  – mondja Péter. Azt viszont nem érti, hogyan lehet ez egy véletlen hiba. A háziorvosa azt mondta neki, hogy a nevét, a lakcímét és a TAJ-számát is be kell gépelni, amikor a vakcináért jelentkezik.

Ezt megerősítette egy lapunknak nyilatkozó másik háziorvos is. Azt mondta, az oltás tényét az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) rögzítették, ezért jelenhetett meg később, amikor a háziorvos lekérdezte az előzményeket. Az EESZT-be az oltópont helyi medikai rendszerén keresztül kerülnek be az adatok. Oda pedig az oltás előtt gépelik be.

Ehhez elkérik a személyit, a TAJ-kártyát és a lakcímkártyát is.

A Dél-Pesti Centrumkórház által közzétett kitöltési útmutatóból is az derül ki, hogy egy sima TAJ-szám elírás még nem elég két ember összekeveréséhez. A TAJ szám mellett külön kell beírni a vezetéknevet, a keresztnevet és a születési dátumot.

Így néz ki a felület:Rejtély, hogyan olthatták be papíron Pétert, és miért írhatták az oltási lapra, hogy ő egy nő

A TAJ-kártya érvényességét ráadásul külön is ellenőrzik, igaz, a rendszer azt nem írja ki, hogy kihez tartozik az ellenőrzött TAJ-szám, csak annyit, hogy a szám érvényes. „Nálunk is sokszor előfordul, hogy a beteg elfelejti, hogy közben felvette a férje nevét, és a más szolgáltatótól hozott leleten (ahol az új nevével jelentkezett), más név szerepel. Tehát simán előfordulhat, hogy valaki lopott TAJ-számmal bárhova bejelentkezhet. Maximum akkor derülhet ki a dolog, ha belenéznek a TAJ-szám előzményeibe, és ott a régi leleteken más név szerepel. Egy oltóközpontban nem biztos, hogy ezt ellenőrzik” – mondta az általunk megkérdezett háziorvos.

Ugyanakkor a TAJ-kártyán szerepel a név és a születési dátum, vagyis ezeket a személyi adataival összevetve kiderül, ha valami nem stimmel. A háziorvos azt viszont el tudja képzelni, hogy oltást valójában felvevő nő vagy férfi hamis TAJ-kártyával érkezett, majd „kidumálta magát” a betegfelvételnél, azt állítva, hogy a személyije és a lakcímkártyája otthon maradt. „Ha elő volt jegyezve oltásra, az adminisztrátor megijedhetett, hogy így lemarad az oltásról (fontos a „darabszámot” tartani, nehogy kárba vesszen oltóanyag), így nem küldte haza a papírjaiért. Például ez lehet egy lehetséges magyarázat.”

Azt, hogy valaki nő vagy férfi, már könnyebb simán elrontani. Ezt ugyanis ki kell választani egy legördülő menüből.

„Itt könnyen félre lehet nyomni.”

Egy vizsgálat során ugyanakkor sok minden kiderülhet. „Az ambulánslapból percre pontosan lehet tudni, mikor volt ott az “álbeteg”, ki oltotta, stb.”

Megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközpontot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy ha hiba történt, honnan tudják meg, ki kapta meg valójában az oltást, és hogyan tudják értesíteni a második oltásról, de egyelőre nem válaszoltak. Kerestük az oltási lapon szereplő orvost is, de azt írta, ő, mint egészségügyi dolgozó nem nyilatkozhat.

Péter mindenesetre kikérte a betegdokumentáció másolatát. Azt mondja, a kora miatt nem sürgeti a saját oltását. Arra viszont nagyon vár, hogy a szüleit beoltsák, és végre láthassa és megölelhesse őket egy év után.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük