Remek hír: a Moderna vakcinája a mutálódott koronavírus ellen is

Remek hír: a Moderna vakcinája a mutálódott koronavírus ellen is

Sharing is caring!

Úgy tűnik, hogy a Moderna koronavírus-vakcinája véd mind a brit, mind a dél-afrikai vírusmutáció ellen – állítják a kutatók. A korai laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy a vakcina által kiváltott antitestek képesek felismerni az új variánsokat és küzdeni ellenük.

Ahhoz azonban további vizsgálatokra lesz szükség, hogy beigazolódjon, hogy ez igaz-e a beoltott emberekre is. Az új variánsok egyébként gyorsan terjednek egyre több országban.

Az új mutáció könnyebben megfertőzheti az emberi sejteket, mint a koronavírus eredeti változata. A szakértők pedig úgy gondolják, hogy az Egyesült Királyságban kialakult törzse akár 70% -kal is jobban terjedhet.

A tanulmányhoz a kutatók 8 olyan embertől vett vérmintákat vizsgáltak, akik a Moderna vakcina ajánlott két adagját már megkapták. Úgy tűnik, hogy a vakcinával szembeni immunitás még mindig működik az új variánsok ellen.

Az immunrendszer által termelt semlegesítő antitestek kötődnek a vírushoz, és megakadályozzák annak bejutását a sejtekbe – az új variánsoknak kitett vérminták pedig elegendő antitesttel rendelkeznek a semlegesítés eléréséhez – írja a BBC.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments