Rengeteg magyar óvodás kerülhet éretlenül iskolába

Rengeteg magyar óvodás kerülhet éretlenül iskolába

Sharing is caring!

Idén is nagyon sok szülő érvelt azzal az Oktatási Hivatalnál, hogy a gyereke még nem elég érett az iskolakezdéshez, ezért azt szeretné, ha még egy évet óvodába járhatna.

Egy 2019-es törvénymódosítás miatt minden hatéves automatikusan iskolaéretté válik, ha azonban a szülő nem szeretné, hogy gyereke szeptembertől iskolába járjon, kérelmet nyújthat be az Oktatási Hivatalhoz (OH) – emlékeztet cikkében az Eduline.hu.

A HVG oktatási szakportálja azért vette elő a témát, mert a friss statisztikák szerint a hivatal több esetben sem adott engedélyt a plusz egy óvodai évre. Erről a Szülői Hang nevű közösség tájékoztatta a lapot, noha hozzátették: a hozzájuk érkezett visszajelzések szerint az Oktatási Hivatal automatikusan egyetlen kérelmet sem utasított el. Azokat, akik számára nem engedélyezték, hogy még egy évig óvodában maradjanak, a pedagógiai szakszolgálathoz küldték. A szakemberek az esetek túlnyomó többségében a szülőknek adtak igazat, vagyis javasolták a plusz egy óvodai évet.

Olyan is előfordult viszont, hogy a szakszolgálat és a szülő egyetértett abban, hogy a gyerek mégis jobban járna a szeptemberi iskolakezdéssel. A Szülői Hang úgy látja, hogy ezzel együtt így is több ezer óvodás kerül majd éretlenül iskolába, ugyanis sok család – többek között az információhiány, a hatósági eljárás elrettentő ereje miatt – a kérvényt sem tudta beadni.

Ami az arányokat illeti: az Oktatási Hivatalhoz idén 16 442 kérelem érkezett be, amelyek közül 11 667-et bíráltak már el. Esetükben 97 százaléknál elfogadták, 1 százalékban pedig elutasították a kérvényt. 2 százalék volt azoknak az aránya, amelyek esetében „egyéb” (például a határidő lejárta miatt) visszautasító döntés született. Az Eduline szerint tavaly is hasonló volt a helyzet.

A Szülői Hang közössége időközben egy Facebook-csoport hozott létre az ügyben érintett szülőknek. A csoporthoz már több mint 13 ezren csatlakoztak. A csoport tagjai tanácsokkal, tapasztalatokkal próbálják segíteni egymást.

Facebook Comments