Mint arról beszámoltunk, a Belügyminisztérium arra utasította a tankerületeket, hogy mérjék fel az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével. Időközben a tűzifa ára jelentősen drágult (ma már 30-40 vagy akár 60 ezer forintba is kerülhet köbméterenként), rengeteg helyen pedig készlethiány van.

A rezsicsökkentésből kivették az oktatási intézményeket, ami azt jelenti, hogy piaci áron kell fizetni minden oktatási intézménynek és minden fenntartónak az energiaárak után. Ha a jelenlegi ütemben halad az áremelkedés, akkor ez azt jelenti, hogy egy nagyon komoly eladósodás elé nézhetnek az oktatási intézmények” – nyilatkozta a Fókuszban Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének az alelnöke.

Holoda Attila, energetikai szakértő szerint a belügyminisztériumi utasítás nem pontos. “Nem derül ki az, hogy az osztálytermekbe egyedi kályhákat akarnak-e berakni, mert ugye az osztálytermekben nincsen kéménykimenet, tehát ez megvalósíthatatlan. Hogyha pedig a meglévő kazánokat akarják átalakítani, akkor egy gázkazán kéményrendszere az teljesen más szabványnak felel meg, mint a tűzifával való fűtés, tehát gyakorlatilag olyan beruházási költségekre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre sem az iskolákban, sem a tankerületekben, de gyanítom, hogy még az országban sem” – mondta el.

A Pedagógusok Szakszervezete mindezek nyomán azt feltételezi, hogy amennyiben nem sikerül az oktatási intézményekben az átállás, a hideg tantermek miatt meghosszabbíthatják a téli szünetet vagy rosszabb esetben visszaállíthatják az online oktatást a téli hónapokra.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.