Mióta többször is beszámoltunk a 8 éve éberkómában vegetáló kétgyermekes édesanya szívszorító történetéről, akit ráadásul a volt férje beperelt gyerektartásért, s aki körül most – pozitív értelemben – a feje tetejére állt a világ.

Varga Katalin érdekében a Blikk cikkének hatására összefogott az ország, a nő pedig – a fejlesztéseknek köszönhetően – megmozdult és beszélni is próbál, de talán a legmeghatóbb, hogy a közelmúltban a 8 éve nem látott kislánya is felvette vele a kapcsolatot.

(A legfrissebb hírek itt)

– A támogatásoknak köszönhetően minden nap jár hozzá gyógytornász, de én is rengeteget foglalkozom Katikával. Óriási eredmény, hogy a bal lábát torna közben egy jó tíz centit megemelte, de a fejét is mozgatja már. Sőt, amikor beszélek hozzá, mintha próbálna válaszolni, jártatja a száját, de a kanül miatt még hang nem jön ki a torkán – mesélte boldogan a sérült nő édesanyja, Kistaj Éva.

Az asszony zeneterápiával is igyekszik javítani lánya állapotán. Egy zenetanár segítségével összeállítottak egy listát, amelynek dalait közösen hallgatják. Többnyire komoly-, illetve relaxációs dalokkal próbálkoznak, de elmondása szerint a tornák közben inkább a „keményebb” zene segít. Katika régen is imádta a rockot, amire most is nagyon pozitívan reagál.

Mint arról beszámoltunk, egy jóindulatú agydaganatot eltávolító műtét után egy kórházi baktérium támadta meg Katalint, amelynek nyomán éber kómába került. Azóta nem tud beszélni, mozdulatlanul, magzatpózban fekve tölti az idejét. De mindent megért és felfog a körülötte lévő világból. A tragédia óta nem látta a gyermekeit, az apjuk ugyanis magához vette őket. A kóma első három évében nagyon sokat nézte az ajtót, illetve sírt, amikor szóba kerültek a gyerekei, vagy ha régi videókon meghallotta a hangjukat.

Katalin már meg tudja mozdítani a lábát és a fejét, édesanyja biztató jelként értékeli ezeket / Fotó: Grnák László

– Miután betöltötte a 18. életévét, felkeresett minket a kislánya. Karácsony előtt jött át először, azóta pedig már jó néhányszor megtette. Elmondta, hogy végig követte az édesanyja sorsát, olvasta az újságcikkeket, követte a fejlődését. Nagyon szerette volna felvenni velünk a kapcsolatot, és fáj neki, hogy eddig nem tehette meg, de most elköltözött az apjától. Katika a műtétje előtt hagyott neki egy levelet, amiben megkérte, vigyázzon a családjára és tanuljon jól, amihez ő tartotta is magát. Kati először nem tudta, hogy ki lehet a látogatója, de néhány alkalom után, amikor egymás szemébe néztek, jól látszott, hogy felismerte őt. Megható pillanat volt – örvendezett 60 éves asszony.

(Kapcsolódó: Az elképesztő összefogás adott új esélyt az éberkómás Katalinnak: „A Blikk cikke felért egy lottóötössel”)

Mindeközben javában zajlanak a tárgyalások abban a polgári perben, amiben Éva 100 millió forintos kártérítésért harcol a kórházzal szemben. Jelenleg arra vár, hogy sérült lányának koponyaimplantátumot ültessenek be, aztán kiutazhassanak Barcelonába egy speciális kezelésre. Nehezíti a helyzetüket, hogy a gyerek- és rokontartás miatt pereskedő volt férjnek előtte még 600 ezer forintot is ki kell fizetnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.