Románia is lezárja határait a külföldiek előtt és korlátozza a kijárást

 

Nem léphetnek be Romániába vasárnap este 10 órától a nem román állampolgárok, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást. A külföldiek abban az esetben utazhatnak át szervezett formában kijelölt folyosón Románia területén, ha erről kétoldalú megegyezés születik az érintett országokkal, miként történt a Magyarországon keresztül hazatérő román állampolgárok esetében – magyarázta Marcel Vela belügyminiszter.

A Romániában tartózkodási, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek és a román állampolgárok rokonai továbbra is beutazhatnak Romániába.

A bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel-kereskedések tarthatnak nyitva, és bezárják a fogorvosi rendelőket, csak a sürgősségi ellátás engedélyezett. 22 órától reggel 6 óráig részleges kijárási tilalmat vezetnek be, a lakást csak írásban (például munkahelyi igazolvánnyal) igazolt indokkal szabad elhagyni. Nappal sem gyülekezhet közterületen háromnál több ember, csak ha egyazon háztartásban élnek.

A koronavírus-járvány terjedése érdekében a hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy napközben is csak indokolt esetben hagyják el lakásukat, vagyis akkor, ha munkájuk, alapvető árucikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelésük, haláleset, esetleg gyermekeik, fogyatékkal élő vagy idős hozzátartozóik gondozása miatt elkerülhetetlen.

Az otthoni elszigetelésből hatósági engedély nélkül távozókat ezentúl hatósági karanténba helyezik, akik pedig megszöknek a karanténból, azoknál a büntetőjogi felelősségrevonás mellett elölről kezdik a vesztegzár 14 napos időszakát.

Románok, maradjatok kint, mert hazahozzátok a fertőzést!

Ludovic Orban román miniszterelnök és kabinetje is otthonról dolgozik, hozza az egyre szigorúbb intézkedéseket a koronavírus megfékezésére. A fő akadály a lakosság fegyelmezetlensége és a sok visszaélés. Plusz a rengeteg hazatérő vendégmunkás viselkedése.

Romániában szombat délig 367 embernél mutatták ki a koronavírust, 4200-an vannak intézményesített, és több mint 55 ezren otthoni karanténban. A fertőzöttek száma péntek dél óta 59-cel nőtt, ami csaknem duplája az utóbbi napokban 24 óra alatt regisztrált új megbetegedéseknek. Tizennégy beteget kezelnek intenzív osztályon, 52 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, de Olaszországban már hat, Franciaországban pedig egy Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Kiemelt képünkön a humanitárius folyosó révén hazatérő román és bolgár személyautók illetve kamionok, miután Magyarország egyszeri lehetőséget adott az osztrák határnál rekedt embereknek hogy hazautazzanak. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Mi a véleménye a témáról?