Rossz állapotban vannak a magyar társasházak: tízből négy ingatlan felújításra szorulna – Van, ahol a vezetékrendszerek még a múlt században épültek

Rossz állapotban vannak a magyar társasházak: tízből négy ingatlan felújításra szorulna – Van, ahol a vezetékrendszerek még a múlt században épültek

Sharing is caring!

Egy felmérése rámutatott arra, hogy a magyar társasházak nincsenek a legjobb állapotban, hiszen tízből négy ingatlan felújításra szorul. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) szerint azonban még ennél is rosszabb a helyzet.

A KSH és egy korábbi, a jegybank közreműködésével készített felmérés adataiból kiderült, hogy 10 lakástulajdonosból 6 úgy gondolja, szükség lenne az ingatlan felújítására.

A TTOE elnöke, Bék Ágnes elmondta, hogy Budapest belvárosában például sok olyan 100 év körüli társasház van, amiknél a gépészet nagyon elavult, a vezetékrendszerek pedig még a XX. században épültek meg.

A panelházak esetében is a gépészet egyre inkább elmarad az elvárt körülményektől. Ezeken a problémákon viszont az eddigi felújítási programok nem segítettek, mivel azok a külső homlokzatra, a tetőkre és a nyílászárókra vonatkoztak – árulta el az InfoRádiónak.

Azok a társasházak, amik az utolsó 20 évben épültek, még elfogadható állapotban vannak, de az összes többi felújításra szorul valamilyen szempontból. Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a tulajdonosok nem szeretnek közös költséget fizetni, az emelés ellen pedig sokan tiltakoznak.

A társasházak a felújításhoz, jelenleg bankhitelt tudnak felvenni, ennek viszont számos feltétele van: például a felújítási alapot és a közös költséget meg kell emelni azért, hogy zavartalan legyen a hitel visszafizetése

Megoldást jelenthetne az, ha az állam visszatérne a társasházak felújításának támogatásához. Könnyebben vállalják a pluszterheket a tulajdonosok, ha azt látják, hogy az állam is hozzájárul a költségekhez.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük