Rusvai Miklós virológus kifejtette a véleményét a Blikknek az izraeliek kutatásáról, hogy a koronavírus-fertőzésnek egymillióval több halottja lehet szerte a világon.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói 103 országban vetették össze a korábbi évek és 2020 halálozási adatait, majd a tavalyi halálesetek számát a koronavírus-halálozások bejelentett számával mérték össze. A kapott különbségek alapján állapították meg ezt az adatot, amit több minden befolyásol. Bizonyos országok, mint Tádzsikisztán vagy Észak-Korea, direkt hallgatnak el adatokat, míg Tanzánia volt elnöke a vírus létét is tagadta, nem is engedte a Covid-diagnosztikát. Peruban pedig a nyilvántartás nem volt megfelelő. Már ezek alapján is azt gondolom, hogy a 4,22 milliónál valójában több halálos áldozat lehet.

Mikorra kaphatunk pontos adatokat?

2021 az első teljes olyan év, amikor a koronavírus jelen van. Pontosabb adatokat erről az évről kaphatunk majd 2022-ben, ám tisztázni kell, hogy mit nevezünk Covid-halálnak. Van, ahol a fertőzés következményeként bekövetkezett halált nem Covid-halálként regisztrálják, mert már nem mutatható ki a szervezetéből a vírus. Ugyanakkor vannak végstádiumú betegek, akik elkapják a vírust, majd Covid-halottnak nyilvánítják. A két véglet nagyjából ki is egyenlítheti egymást, de a 95 százaléka a covid-halottaknak biztos, hogy covid-halott.

Itthon hogyan becsülhetjük meg a legpontosabban a covid-halottak számát?

Célszerű az 5 év átlagához viszonyított plusz halálozást figyelembe venni. Bár így is számolni kell torzító tényezőkkel, mint például a népesség fogyása vagy gyarapodása, több éves adatok vizsgálata relevánsabb eredményt szül.

Mi lesz, ha együtt tombol a koronavírus az influenzával?

Az már megnehezítené a tudósok dolgát. Tavaly az influenza-járvány elmaradt a maszkviselés miatt, ám ha a jövőben kevert halálozások lesznek, ott már nehezebb lesz pusztán halálozási statisztikákat összevetni. Pontosabb adatokhoz akkor több tesztelésre, korábbi influenzaszezonok, járványmentes időszakok és koronavírusos ciklusok viszonyítására lesz szükség.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük