Rusvai Miklós: „Nagyon durván be fog gyorsulni most a járvány”

Sharing is caring!

A virológus szerint a szennyvízminták alapján előre látható, hogy növekedni fog a betegek száma, ha a kormány nem változtatja meg a járványkezeléssel kapcsolatos mostani döntéseit.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által legutóbb elvégzett szennyvízvizsgálatok azt mutatják, hogy napokon belül ugrásszerűen nőhet a fertőzöttek száma Budapesten és öt vidéki városban.

Az RTL Híradó által megkérdezett virológus szerint a szennyvízminták alapján készült eddigi előrejelzések mindig beigazolódtak. Rusvai Miklós elmondta, hogy országosan várható az esetszámok növekedése.

Eddig mindig követte a betegek számának emelkedése a szennyvízben megjelenő vírusnak a növekedését.

Általában 10 nappal később észlelhető, hogy a jelzéseknek megfelelően megnő a fertőzöttek száma. Ez más országokban, és nálunk is így zajlik.

Ha nem változnak meg a környezeti feltételek és rendelkezések, akkor ezek a jóslatok beválhatnak.

Úgy gondolja, hogy

tényleg nagyon be fog gyorsulni a járvány. Csak reménykedni lehet, hogy a döntéshozók ezek ismeretében az eddigi elképzeléseket megváltoztatják.

Egészségügyi szempontból célszerű lenne a szigorítás. Ha tartjuk magunkat továbbra is ahhoz, hogy elsődleges a gazdaság, és a lakossági véleményeket mutató felmérés eredményéhez (amely egy nyári, akkor nagyon kedvező járványhelyzetben született) is ragaszkodnak, akkor nem elkerülhető a halálesetek és a kórházi kezelésre szorulók számának a növekedése – mondta el a virológus.

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük