Rusvai: Nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van a brit mutáns koronavírus

Rusvai: Nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van a brit mutáns koronavírus

Sharing is caring!

Csökkenő tendenciát mutat a járvány Magyarországon, de még nem szabad lazítani a járványügyi korlátozásokon – mondta Rusvai Miklós az RTL Híradónak.

A víruskutató elmondása szerint december elején volt a második hullám csúcsa, amikor naponta 193 beteg hunyt el, több ezer volt az új fertőzöttek száma, és nagyon sokan voltak lélegeztetőgépen. Azóta csökkenő tendenciát lehet látni a vírus terjedésében, bár a napi elhunytak száma még nem csökken olyan nagy mértékben.

Rusvai szerint már az Angliában elterjedt mutáns koronavírus is nagy valószínűséggel jelen van Magyarországon, már csak ezért sem szabadna enyhíteni a korlátozásokon.

“Ha egy esetleg lazítás esetén ez terjedni kezdene, akkor ismét nagyon gyors ütemben nőne a fertőzöttek száma, ami előbb-utóbb maga után vonná a további kedvezőtlen statisztikai adatok növekedését is”

– magyarázta a szakember.

De azért sem javasolja a lazítást, mert a járvány negatív adatai még mindig nem érték el azt a szintet, amit tavaly szeptember második felében tapasztaltunk, az ugyanis szerinte egy viszonylag elfogadható helyzet volt a járvány közepén.

Rusvai szerint addig nem célszerű az enyhítés, amíg az ahhoz az időszakhoz hasonló nem lesz a statisztika. Úgy gondolja, ha érvényben maradnak a jelenlegi szabályok és a fertőzőbb brit variáns sem kezd el gyorsan terjedni, akkor január végére elérhetjük ezt az állapotot.

Reményei szerint március-áprilisra már lesz annyi koronavírus elleni oltás Magyarországon, ami elég ahhoz, hogy minden oltásra jelentkező megkaphassa azt.

“A nyájimmunitás kialakulásához az kell, hogy legalább 3-4 millióan beoltassák magukat. Ez talán az év végéig érhető el”

– mondta a víruskutató.

VIDEÓ: Az RTL Híradó interjúja Rusvai Miklóssal

via

  

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük