Sáros eső és piros hó is eshet a hétvégén

Sáros eső és piros hó is eshet a hétvégén

Sharing is caring!

Ráadásul északon tél, délen tavasz lesz.

A hétvége folyamán Afrika irányából szaharai eredetű homok érkezik Európa több országa fölé is a magasban uralkodó erőteljes délnyugati áramlás hatására. Többek között Franciaország keleti fele, Észak-Olaszország, Svájc, Németország több tartománya, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország déli tájai fölé is megérkezik a sivatagi homok a magasban, de vasárnap a Magyarország fölötti légrétegekben is megtalálható lesz.

Ugyanakkor ezeken a területeken esőre is számítani kell.

A légkörben lévő homok ilyenkor elszínezi a csapadékot, és az esős területeken sáros eső formájában érkezik az égi áldás.

Ilyenkor a tereptárgyakra barnás-sárgás vízcseppek jutnak, ami “mocskossá teheti” a kinn parkoló autókat, de a tereptárgyakon is jól megfigyelhető az esőcseppekkel érkező homok, mely a víz felszáradása után kiszáradt formában is ott marad.

Magyarországon is ez lesz a jellemző, ahol vasárnap csapadék várható, ott sáros eső eshet, de hajnalban az Északi-középhegység térségében többfelé ónos esőre van kilátás, viszont ezekkel a cseppekkel is kihullhatnak már homokszemek a légkörből.

Ugyanakkor lesznek olyan tájak is hazánktól nyugatra, északnyugatra, valamint északra, ahol havazni fog, így a szaharai homok a hópihéket színezheti el barnás-sárgás irányba, de a pirosas árnyalat is jellemző lehet a szilárd csapadék esetében – írja az Időkép.

A hétvége időjárása nagyon vegyes lesz. Fölöttünk vív csatát a hideg és a meleg, így tél és tavasz egyszerre jelen lesz az országban.

Igen éles hőmérsékleti kontraszt alakul ki hazánkban a hétvégén. Ennek oka, hogy épp fölöttünk feszül egymásnak az észak felől érkező hideg, fagyos és a délről áramló enyhe, szubtrópusi eredetű levegő.

A hétvége során így tél és tavasz egyszerre lesz jelen az országban.

Északon lesz a leghidegebb, napközben is csak kevéssel emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet, éjszakánként pedig gyenge fagyok várhatók. Ezzel szemben délen, délnyugaton az enyhe hajnalokat követően kora délután 15 foknál is melegebb lehet, vagyis több mint 15 fokos kontraszt várható az északi és déli tájak között. Délen, délnyugaton főként szombaton a nap is kisüthet.

Csapadék vasárnap délutánig elsősorban északon, északkeleten várható. Itt az eső mellett ónos esőre, fagyott esőre, sőt a határ közelében havas esőre, havazásra is készülhetünk. Vasárnap délutántól már többfelé eleredhet az eső.

A hajnali, reggeli órákban szombaton sokfelé, vasárnap főként délen és nyugaton képződhet sűrű köd, melynek egy része napközben is tartósan megmaradhat.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük