Senki nem jelentette fel, így Demcsák megúszhatja a jogsi nélküli vezetést

Megosztás

Hiába látja ország-világ, hogy a törvényeket áthágva, jogosítvány nélkül autókázik az egykori tévés, a jelek szerint Demcsák Zsuzsa megússza ezt a mostani kalandot. Mivel nincs feljelentés, így a rendőrségnek nem kötelessége nyomozni.

Demcsák Zsuzsa a jogosítvány nélkül furikázásért csupán megrovást kaphat, ami legrosszabb esetben pénzbüntetést von maga után. Ám ehhez is az kellene, hogy valaki feljelentést tegyen. Ha záros határidőn belül ilyen nem érkezik a rendőrségre, akkor – mivel a rendőrségnek nincsen jogszabályi kötelezettsége nyomozást indítani – konkrétan nem történik semmi.

Mint arról a Bors elsőként beszámolt, csütörtök délután a műsorvezetőnő jogosítvány nélkül ült a volán mögé az otthonához közeli budai bevásárlóközpontnál. Tette ezt úgy, hogy idén júniusban – immár – másodszor vonták be a jogosítványát, ittas vezetés miatt, három évig elvileg nem vezethet. Ez azonban nem tartotta vissza Zsuzsát, hogy a csütörtöki esős időben is a séta helyett az autót válassza.

A műsorvezetőnő az oldalán indiai kedvesével, Krishannal ment vásárolni, itt vette észre őket lapunk egyik olvasója, aki lefotózta és le is videózta az illegális utazást. Zsuzsa először tagadta, hogy vezetett volna, később a bizonyítékok hatására ugyan bevallotta, hogy ő van a felvételeken, nyilatkozni nem akart a témában. Sokakban az merül fel először, hogy egy felelősségteljes, kétgyermekes anya, akit ráadásul az egész ország ismer, hogy mer ilyen döntést hozni? A pszichológus szerint, akik jogosítvány nélkül is bátran autóba ülnek, azok úgy érzik, kevés az esélye annak, hogy elkapja őket a rendőr.

– Nyilvánvaló, hogy ez egy berögzült rossz szokás Demcsák Zsuzsánál – mondja lapunk kérdésére, dr. Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus, majd folytatja – A kockázat alulbecsülésének tipikus példája. Nem méri fel, milyen kockázata lehet annak, hogy jogosítvány nélkül vezet. Ennek az oka az, hogy nyilvánvalóan sokkal többször ült már így volán mögé, mint ahányszor elkapták. Úgy érzi, nincs különösebb következménye a tetteinek.

A pszichológus azt is hozzátette, hogy pszichoterápiával ez a fajta viselkedés nem gyógyítható, egyszerűen éreznie kell, vagy kellene az embereknek, hogy a törvényeket be kell tartani, és úgy kell viselkedni, hogy azzal ne okozzunk kárt másoknak.

– Ha valaki jogosítvány nélkül vezet, annak ellenére, hogy bevonták a vezetői engedélyét, az szabálysértésnek minősül, és maximum pénzbüntetést von maga után – nyilatkozta a Borsnak Bacsek György ügyvéd, aki hozzátette:

– A szabálysértések esetében az elévülési idő fő szabály szerint hat hónap. Vagyis, ha fél éven belül nem jelenti fel senki Demcsák Zsuzsát, ez a mostani eset olyan, mintha mi sem történt volna.

via borsonline.hu

Megosztás

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül