Komoly érvágásra készülhetnek a patikák annak következtében, hogy megszüntették a neten rendelt vény nélküli gyógyszereknél a csomagküldést. Ez azt jelenti, hogy januártól futárok nem vihetik ki a megrendelt gyógyszert, csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják azokat házhoz. Még az is lehet, hogy éppen a megmentendő vidéki kis patikák járnak rosszul.

Január 1-jétől nem lesz gyógyszer a kiszállított csomagokban, a gyógyszertárban árult egyéb termékeket lehet majd csak megvenni tőlünk online. Ez rendkívüli veszteség. Folytatjuk így a webes kiszolgálást, abban bízva, hogy a döntéshozó végül belátja, hogy az online (vény nélküli) gyógyszerkiadás a betegeknek is hasznos. Mert úgy látjuk, most senki nem nézi a betegek érdekeit. Nyakunkon a Covid, ám januártól ezek szerint mindenképpen be kell jönniük az embereknek hozzánk a patikába, ha gyógyszert akarnak kiváltani.

Így foglalta össze egy patikalánc neve elhallgatását kérő vezetője, mi várható azután, hogy életbe lép a gyógyszerpiacot felforgató törvénymódosítás, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes kezdeményezett, és amely megtiltja a gyógyszereknél a csomagküldést. A vényköteles gyógyszereket eddig sem lehetett csomagküldéssel célba juttatni, annyi változik, hogy a jövő év elejétől a vény nélkül kapható gyógyszerek is tiltólistára kerülnek, csak a gyógyszertárak szakszemélyzete viheti ki azokat.

50-80 százalékkal nőtt a netes forgalom

Az online gyógyszer-értékesítést tíz éve engedélyezték, mostanra mintegy ötszáz gyógyszertár élt a csomagküldés lehetőségével. Az online gyógyszerforgalom egyelőre csekély, de dinamikusan növekszik, nem véletlen, hogy a nagyobb piaci szereplők százmilliókat öltek a webes fejlesztésekbe, sőt beszéltünk egy olyan kisebb, nyugat-magyarországi patika tulajdonosával is, mely már a forgalmának a 30 százalékát az interneten hozza be. Minden ötödik gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszerértékesítéssel, és az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal nőtt a webes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment – érzékeltette a növekedést a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója a Népszavában.

Vényköteles gyógyszert csak gyógyszertárban lehet venni, viszont a januárig érvényes szabályozás szerint vény nélkülit az interneten is rendelhetünk a patikáktól, és ezekhez csomagküldés útján  – futáros kiszállítással – is hozzájuthatunk. Az utóbbiból van egyébként több, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető adatok szerint az 5136 csak orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer mellett 6298 vény nélküli érhető el. A vény nélküliek közül 331 gyógyszert meg lehet venni drogériákban, benzinkutakon és kiskereskedelmi üzletekben is, ezek a gyógyszertáron kívüli gyógyszerek. Tavaly a lakosság a közforgalmú gyógyszertárakban 202 millió doboz gyógyszert váltott ki, 558,7 milliárd forint értékben.

A kamara időben akart gátat szabni

Most kellett lépni, mert még a folyamat elején voltunk – indokolta a jogszabályváltozás időzítését lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A kamara becslése szerint az online gyógyszerforgalom jelenleg 1 százalékot tehet ki, de 3-5 éven belül 15 százalékra növekedhetett volna.

Hankó nem rejtette véka alá, hogy azért szorgalmazták az intézkedést, mert

az utóbbi időkben több újabb, nagy volumenű csomagküldési szerződésről szereztek tudomást.

A külföldi példák alapján pedig gyors, dinamikus és agresszív piacszerzésre, térnyerésre számítottak. Ez a kamara szerint középtávon veszélyeztethette volna a kistelepüléseken lévő patikák fennmaradását, mert olyan forgalmat vett volna el tőlük, ami a létükhöz elengedhetetlen.

Nem említett cégneveket, de a piac mindkét nagyágyúja erősített ezen a területen az utóbbi időben:

  • a kiterjedt gyógyszertári háttérrel rendelkező Phoenix Pharma Zrt. nemrég invesztált 100 millió forintot webes fejlesztésbe, aminek a lényege, hogy a csatlakozó patikák számára megoldja az online értékesítést, persze díj ellenében;
  • a piacvezető gyógyszernagykereskedő, a Hungaropharma Zrt., illetve az általa ellátott hálózatok pedig összefogtak a házhozszállítást végző Foodpandával.

A kis településeket ellátó patikák féltése mellett az elnök a gyógyszerbiztonságra hivatkozott, mondván: „Nem éreztük garantáltnak a hamisításmentességet, a megfelelő minőséget, illetve azokat a feltételeket (például hőmérséklet a hűtést igénylő gyógyszereknél), amelyeket a zárt gyógyszertári forgalmazáson belül dokumentáltan, személyi felelősség terhe mellett biztosítani kötelező”. Szerinte a csomagküldésnél a futár belépésével megszakad a zárt lánc, és a személyes felelősség, az ellenőrizhetőség, így nem garantálható a gyógyszerbiztonság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.