Pöcegödörszagban éli mindennapjait több mint két hónapja Regős Judit és családja. Szomszédjuk építkezés közben törte el a szennyvízcsatornájuk csövét, amit azóta sem hajlandó megjavíttatni. Judit hivatalról hivatalra jár, ám a megoldásnak közelébe se jutott.

A négygyermekes családanya egy takaros budaörsi házban fogadta lapunk munkatársait. Az őszi levelekbe burkolózott udvarra érve azonban már sejti az ember, miért vannak álmatlan éjszakái Juditnak.

– Augusztus végén törték el az új szomszédunknál dolgozó munkások a csatorna csövét. Nekünk nem szóltak róla, a „balesetre” akkor jöttünk rá, amikor a házban folyamatos dugulás volt, a végén pedig a kertben lévő tisztítónyíláson keresztül feltört a szennyvíz, ami azóta is a szomszéd által kiásott pöcegödörbe folyik – kezdte lapunknak Judit.

A helyzet az, hogy Juditék csatornájának csöve a szomszéd telke alatt húzódik, amely 1 évvel ezelőttig egy közös használatú útrész volt. Oda építették a csatornát 23 éve, amire Juditék háza szabályosan rá lett kötve. Az építkezés kezdetekor került csak kizárólagos használatba az említett útszakasz. Az összes környező, a csatornára rácsatlakoztatott házat lebontották, ma már csak Juditéké maradt.

– Miután észleltük a történteket, a szomszéd ugyan elismerte a kár okozását, de kifakadt, hogy mégis, hogyan képzeljük, hogy az ő kertjükben van a csövünk. Különböző mondvacsinált okokra hivatkozva a mai napig nem állította helyre a megrongált csövet. A házat 15 évvel ezelőtt vásároltuk, nem volt róla tudomásunk, hogy a csatornarendszer hogyan terül el alattunk. Mi csak annyit szeretnénk, hogy állítsa helyre az okozott kárt, hiszen a gyerekekkel már ki se tudunk menni az udvarra. Utána beszélgethetnénk arról, hol van jó helyen a csatorna. A közös megoldáskeresés híve vagyok, de egyelőre süket fülekre találtam – folytatta a családanya, aki megfordult már a csatornázási műveknél, kihívta a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársait és birtokvédelmi eljárást is kért az önkormányzattól.

Juditék háza rá volt kötve a csatornára, de az építkezéskor átvágták a csövüket /Fotó: Fuszek Gábor

A legjobb esetben is legalább még 1-2 hónap, mire felszólíthatják a szomszédot, hogy javítsa meg a csövet. A család pedig nehezen tud várni még hosszú heteket. A szomszédot nem értük el.

Judit alapvégzettsége szociális munkás, így nem ismeretlen számára a hivatalok gyakran bonyolult, bürokratikus világa, sőt!

– Hiába van tapasztalatom az ügyintézésben, hiába tudom, hogyan kell megírni egy hivatalos levelet vagy mit mondjak, ha bemegyek egy hivatalba, a saját ügyem még nekem is kihívás. Mi lehet a helyzet akkor azokkal, akik először szembesülnek egy hasonló üggyel a saját életükben?– tette fel a jogos kérdést Judit, majd hamar hozzáfűzte: nem panaszkodni akar, csupán rávilágítani arra, mire számíthat az ember, ha hasonló helyzetbe kerül.

– A jelenség nem egyedülálló. Egy végtelennek tűnő útvesztőbe kerül ilyenkor az ember. Ha ki is jut belőle, valószínűleg az ideje, az energiája és sok-sok pénze bánja – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.