Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Sharing is caring!

Amint beköszönt a nyár, folyamatosan a D-vitamint emlegetjük: minél többet szívjunk magunkba, hiszen a téli időszakban rendszerint már csak ennyi természetes tartalékunk marad, hogy megőrizzük immunrendszerünk stabilitását. Van azonban másik opció is: mehetünk a napsugarak után a csodás Karintiába, ahol a hegycsúcsok tövében, a lábunkon sícipővel vagy túrabakanccsal élvezhetjük a meleget. Feltöltődés az egész családnak: az ausztriai Alpok után a téli szürkeség fogalmát el is felejthetjük, új értelmet nyer a telelés.

Karintia Ausztria legdélebbi és egyben legnapsütésesebb tartománya is, ahol száz órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken. Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a Grossglockner a maga 3798 méterével a tengerszint felett, szintén itt található. A nassfeldi téli napórával mérik itt a napsütéses adatokat, így kétség sem férhet hozzá, hogy Karintia az Alpok legnagyobb napozóterasza, természetesen mindeközben a tavasz közepéig síelhetünk és snowboardozhatunk is, illetve használhatjuk a fűtött felvonókat.

Síeljünk a nap sarkában

A tömegturizmustól távol, a járványügyi előírásokat betartva, biztonságban pihenhetjük ki az évet Karintiában, hogy újult erővel térjünk vissza a mindennapokhoz. Összesen 24 sírégió és nyolcszáz kilométernyi pálya közül válogathatunk. A nap igazi szerelmesei ne hagyják ki az élményt, amely során egész nap a nappal szemben síelhetnek. Ebben az esetben a 35 kilométeres pályát egy bizonyos sorrendben kell bejárniuk keletről nyugatra, hogy még véletlenül se maradjon ki egyetlenegy napsugár sem.

© Franz Gerdl, Kärnten Werbung, Katschberg

Tipp: érdemes kiváltani a TOPSKIPasst, ami hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez, valamint extra szolgáltatások, kedvezmények is járnak hozzá. A téli csomag (Winter-Paket) keretein belül a Goldeck sporthegyen a 14 éven aluliak ingyen síelhetnek.

De itt nem állnak meg a programok: a hóbiztos, 2205 méteres csúccsal rendelkező Turracher Höhén a síkomornyiktól kérhetjük az italunkat vagy korcsolyázhatunk a befagyott Turracher See-n.

A koránkelőket pedig Bad Kleinkirchheimben egy igazi legenda, az 1976-ban óriás-műlesiklásban aranyérmet szerző Franz Klammer kíséri az Early Bird Skiing programon. Az energiát a síelés után az Alpok-Adria gasztronómia különlegességeit felvonultató brunchon pótolhatjuk. Az elszánt telelők 2021-ben négy alkalommal, január másodikán, 5-én és február 9-én, illetve 16-án indulhatnak útnak.

Bad Kleinkirchheimbe a világ leggyorsabb síelői is előszeretettel ellátogatnak, a pályákról pedig egyenesen a termálba csúszhatunk, hogy a wellnessé legyen a főszerep.

Tipp: a 12 év alatti gyerekek napi egy euróért síelhetnek, a sí és termálfürdő hetek keretében pedig a síbérletekkel a termálfürdőket 50 százalékos kedvezménnyel vehetjük igénybe.

Érintetlen természet és napos hegycsúcsok

A Nockberge-Trail öt síterepet, a Katschberget, az Innerkremst, a Turrachot, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot köti össze. Elsősorban a kényelmes tempót szerető, de gyakorlott, jó erőnlétben lévő túrázóknak ajánlott az ötnapos kirándulás. A szakaszokon maximum hatórás túrázással kell számolni, a jó hír pedig, hogy egyes helyeken csákányos vagy ülős felvonóval válthatjuk ki a leghajmeresztőbb emelkedőket – minden szakaszon megúszhatunk egy-egy meredekedebb részt.

© Nassfeld

Katschbergtől északra az UNESCO védelme alatt álló alpesi tájakon át érhetünk el Bad Kleinkirchheimbe, ahol kulináris és spa-élménnyel jutalmazhatjuk meg magunkat a fárasztó napok után.

Tipp: a Nockberge-Trail Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, és a matracos szállások helyett pihentető wellnesshotelekben szállhatunk meg. Sőt, a csomagjaink nélkül kirándulhatunk, hiszen transzferszolgáltatás is elérhető.

Feltöltődés a testnek és a léleknek

Persze nem mindenki készül úgy a telelésre, hogy könnyebb vagy nehezebb teljesítménytúrával fejeli meg a pihenést. Karintiában azok a családok, párok és baráti társaságok is megtalálják a számításaikat, akik inkább szánkóznának vagy hótalpas túrára indulnának Klippitztörlön, a Dobratsch Natúrparkban vagy Dreiländerecken. Ezeken a helyeken számos kilátópont vár bennünket, hogy gyönyörködjünk a panorámában.

Aki tavasszal célozná meg a Villachi-Alpokat, láthatja, hogy a Warmbad Villach-ban, a 2166 méteres Dobratsch lábánál egy egyedülálló természeti esemény jelzi, hogy tényleg beköszöntött a tavasz: a Karintia Termálfürdő közelében a hóolvadással egy időben kezd feltörni a Maibachl-termálforrás. A főforrástól nem messze két medence is kialakult az erdőben, ahol 28 fokos vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt, ami ráadásul jótékonyan hat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a csontritkulásra.

Tipp: amennyiben Karintia Termálfürdő felé vesszük az irányt, semmiképpen ne hagyjuk ki a telihold köré épülő szaunaszeánszt. Minden részletet még a honlap sem árul el, hogy legyen némi meglepetés, de azért a meztelen fürdőzésre számítsunk. A 32,5 eurós árban a vacsora is benne van.

Bad Kleinkirchheimben kikapcsolódhatunk a Római termálfürdő 12 ezer négyzetméteres komplexumában vagy Karintia legnagyobb fedett vízfelületét és a tartomány fürdőinek leghosszabb vízi csúszdáját kínáló St. Kathrein termálfürdőben. A gyógyvíz enyhítheti az allergiás tüneteket, jótékony hatással van a migrénes és a reumás panaszokra, valamint a porckorongsérülésekre is.

© BadKleinkirchheim Tourismus/Johannes Puch

A Millstatti-tó partján a Karintiai fürdőház kínál különleges wellnessélményt, ahol pazar kilátás nyílik a tóra és a hegycsúcsokra, miközben a 35 fokos, hatvan méteres, úgynevezett infinity medencében lazíthatunk a téli csípős időben. Illetve akár a Millstatti-tó, akár a Wörthi-tó partján fűtött vizű tavi fürdőkben is pihenhetünk.

Ahogy a Bad Kleinkirchheim is javasolja: a sípályáról a termálfürdőbe – ez legyen a mottónk a télre.

Hasznos tippek egy karintiai üdülés megtervezéséhez: www.karintia.com

A borítókép forrása: Franz Gerdl, Gerlitzen

Az oldalon elhelyezett tartalom a “Karintia – It’s my life” márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Facebook Comments