SOTE rektor: még idén meglehet a koronavírus elleni védőoltás Magyarországon

Sharing is caring!

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az őszre várható koronavírus-járvány második hullámában már nem számítanak arra, hogy le kell állítani az életet úgy, mint tavasszal.

Mindenkinek végeznie kell a dolgát, ehhez pedig a gyerekeknek biztosítani kell az óvodai és iskolai elhelyezést – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A kicsik iskolába, a nagyok egyetemre, a felnőttek munkába kell, hogy menjenek, ezért az intézkedéseknek ehhez kell majd igazodniuk.

Úgy véli, hogy a fertőzés megelőzése érdekében jó lenne, ha a gyerekek a tantermen kívül is maszkban lennének. Segítené a tömeges megbetegedés elkerülését a csúsztatott szünet és étkeztetés is – vélekedett.

A szülők felelőssége a higiéniai tudnivalók megtanítása, de emellett fontos, hogy legyen fertőtlenítőszer az iskolákban, és a tanárokat is rendszeresen teszteljék.

Arról is szó esett, hogy a szuperfertőzöttek – akik sok másnak is átadják a vírust – általában komolyan lebetegednek. Az időseknél a betegség gyakran nem mutat típusos tünetet, van, hogy a felsőlégúti panaszok helyett inkább bélrendszeri tünetek vagy zavartság jelentkezik.

A rektor szerint a második hullám küszöbén vagyunk már.

Hamarabb lehet koronavírus-járvány, mint ahogy az influenza-szezon beindulna. Abban bízik, hogy nálunk jobb lesz a helyzet, mert nagy a maszk-viselési hajlandóság.

A vakcinákról elmondta, hogy több is elkészült, és jelenleg a tesztelés harmadik fázisában járnak, az ellenanyagot vizsgálják már. Merkely Béla úgy véli, hogy az Egyesült Államok már novemberben kijöhet a saját oltóanyaggal, mert ezzel az elnökválasztási eredményt is befolyásolhatják.

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy nálunk mikor lesz elérhető egy vakcina, de akár már idén is van rá esély – vélte a SOTE rektora. Az eddig Magyarország részére lekötött ötmillió adag már elegendő lesz ahhoz, hogy nyájimmunitás alakulhasson ki idehaza. Úgy véli, hogy először a veszélyeztetetteket – idős, 65 év felettieket és az egészségügyi dolgozókat – kellene oltani. Ő a vakcinát ingyenessé tenné – mondta.

Indirekt/szeretlekmagyarorszag.hu

Facebook Comments