Szakszervezeti vezető: „Ez az egészségügyi rendszer már most nem bírja a járványt”

Sharing is caring!

Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke szerint az intenzív osztályok többségén ma is túl kevés a szakember.

A második hullám során sokáig az volt a kormányzati narratíva, Orbán Viktor és más fideszes politikusok megszólalásai is arra utaltak, hogy az egészségügy felkészült, nem lehet baj, mindenkit meggyógyítanak. Ehhez képest a miniszterelnök kedden az újbóli szigorításokat már azzal indokolta, hogy ezek nélkül mindössze 50 százalék az esély arra, kibírja-e a terhelést a rendszer.

Bár rá egy napra már azt nyilatkozta, az új szigorításokkal már “99,99 százalék”, hogy nem lesz összeomlás, nem mindenki ilyen derűlátó.

„Ez a rendszer már most nem bírja a járványt, elfáradtak az orvosok és nővérek, sok egészségügyi dolgozó megfertőződött, ezért kiestek az ellátásból. Az intenzív osztályokon a legtöbb kórházban ma is túl kevés a szakember” – nyilatkozta a Népszavának Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

Elmondása szerint ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy egy ápolónak hivatalosan két intenzív osztályos beteget kellene ellátnia, de ez a szám már eddig is inkább 3-4 körül alapult, most pedig ennél jóval több is lehet.

A lapnak nyilatkozó rezidens azt állítja, a nővéreknél már külön team-ek alakultak, mert csak így tudják megoldani a betegek ellátását: van, aki kizárólag etetéssel, más gyógyszeradagolással, vagy fürdetéssel foglalkozik.

Az orvoshiány is egyre jelentősebb probléma, ezt maga Orbán is elismerte a keddi interjúban, mondván, nem lehet elvárni, hogy egyetlen ember 20-30 betegért feleljen.

A Népszavának több megszólaló is kiemelte, hogy hiába sugallják ezt kormányzati megszólalók, a lélegeztetőgépek kezelése jóval bonyolultabb annál, minthogy egy gyorstalpaló elvégzése után bárkit odarakjanak melléjük.

Egy szemész rezidens például arról beszélt, tavasszal mindenkinek kiküldtek egy vázlatos anyagot képekkel, videókkal illusztrálva, a végén pár kérdéses teszttel, ami annyira egyszerű volt, hogy első elolvasás után bárki helyesen válaszolt volna. A megszólaló szerint azonban ez inkább látszatképzés volt, „egy leírásból nem lehet megtanulni intubálni.”

A szegedi intenzív osztály és az aneszteziológia tanszékvezetője, Molnár Zsolt is úgy fogalmazott már szeptemberben egy online konferencián, hogy egy ápoló maximum két betegágyat láthat el, ha ennél többet kell, akkor nagyon komolyan romlanak a betegek túlélési arányai.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük