Száraz vércsepp – Jön az új doppingvizsgálat, ami mindent megváltoztat majd

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ( WADA), újfajta ellenőrzési módszer bevezetését tervezi mondta el az M4 Sport sport híradójában Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) igazgatója.

Az új módszer, az úgynevezett száraz vércsepp technológia, amelyet mint mondta :

Fontolgatják, hogy már a jövő nyári tokiói olimpián is alkalmazzák, de a 2022-es pekingi téli játékokra biztosan összeáll minden

Az újfajta módszerre amiatt lenne szükség, mert az eddigi minták szállítása és tárolása rengeteg pénzbe került.

Az eljárás, a vércukorszint méréshez hasonlítható, ahol egy vércsepp is elég a vércukorszint monitorozásához, a doppingszerek szűrésénél, még nem bizonyos hogy tökéletesen pontosan tud működni ez a fajta eljárás.

A zéró toleranciás szerek esetében jelzésértékű, ha azok akár csak minimálisan is kimutathatóak ezzel a módszerrel – tette hozzá az antidoppingcsoport igazgatója, aki szerint arról még zajlanak az egyeztetések, hogy ezek a mintavételek elegendőek-e például egy eltiltáshoz.

A magyarországi doppinghelyzetről elmondta, az idei évben szeptemberig végéig 14 pozitív eredmény született az ellenőrzések során, ami alapvetően magas szám, de Olimpia előtt vagyunk, ilyenkor nagyobb az izgalom és a bátorság– tette hozzá Tiszeker.

A géndoppingra áttérve kiemelte azt is, hogy reméli Magyarországon nincsen jelen a doppingolás ezen fajtája, mivel az egészségre óriási veszélyt jelent, és kérdésként feldobta a gondolatot:

Meg lehet változtatni a genetikai parancsot, hogy például a szervezet több eritropoetint termeljen, de hogyan állítjuk ezt le, amikor a sportoló visszavonul?

Tiszeker Ágnes mindenképpen szeretné a kormány segítségét kérni a doppingellenőrzés megreformálása érdekében, mivel az új eljárások bevezetéséhez kormányrendeleti változtatásokra lesz szükség.

A cél, hogy érzékenyebb vizsgálatok legyenek, mert még a gazdag országok számára is drága a doppingellenőrzés. Jó lenne, ha az 1500 magyarországi mintavételt célzottan tudnánk felhasználni– mondta el végezetül a MACS igazagató.

(MTI)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük