Szereti a gesztenyét? Akkor erről tudnia kell!

Sharing is caring!

Az ünnepekre készülődve 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, jelölési hibák azonban előfordultak, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és a “cukormentességre” vonatkozó állítások között is volt, ami nem felelt meg a valóságnak.

A karácsonyi asztalra gyakran kerül olyan desszert, amelynek alapvető hozzávalója a gesztenyekészítmény. Éppen ezért az idei év utolsó, Nébih szakemberei által végzett termékteszten ezek gyorsfagyasztott változatai kerültek a középpontba.

A tesztben résztvevő 27 terméket alapos minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatnak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Az analízis kiterjedt többek között a hamisítás, a zsír-, hamu-, víz-, héj-, cukor- és homoktartalom, valamint a savfok paraméterekre, továbbá növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatok is zajlottak. A termékeken összesen 10187 laboratóriumi paramétert vizsgáltak.

Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, egyéb hibák azonban előfordultak a gesztenyekészítményeknél. A részletes eredményeket itt találja.

A jelölések vizsgálatakor például problémák mutatkoztak a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és “cukormentességre” vonatkozó állítások közül is volt, ami nem stimmelt. Hét termék esetében jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, míg két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél pedig a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb. Egy gesztenyepüré “alulteljesített” a teszten: ennek a hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

Összesen 6 termék esetében – 4 terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, 2 termék esetében pedig minőségi hiba miatt – 1,2 millió forintnyi élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők. A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására – írja honlapján a Nébih.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük