Szijjártó: akár már decembertől vásárolhat Magyarország az orosz vakcinából

Sharing is caring!

Az oltóanyag engedélyezése hatalmas mérföldkőhöz érkezik a jövő héten – jelentette be a miniszter, aki azt is közölte, hogy szándékuk szerint más helyről is vennének vakcinát.

Mint arról mi is beszámoltunk, több országgal is tárgyal Magyarország a koronavírus elleni vakcina bevizsgálásáról, majd engedélyeztetéséről. Csütörtökön két vakcina érkezéséről is beszámolt a kormány. Az egyik vakcinaminta egy kínai gyártótól érkezhet Magyarországra bevizsgálásra – ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be. Oroszország pedig decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot.

‘Hogyha keleten előbb találják meg az ellenszert, akkor sem a brüsszeli lobbi, sem a gyógyszermultik lobbija nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy a vakcinát Magyarországra hozzuk’ – mondta az államtitkár.

Szombaton Szijjártó Péter újabb hírekről számolt be.

A koronavírus elleni orosz oltóanyag engedélyezése hatalmas mérföldkőhöz érkezik a jövő héten, ami lehetővé teheti, hogy Magyarország decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagy mennyiségben vásároljon ebből a vakcinából

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton, a Facebookon közvetített felvételen.

Szijjártó a keleti irányú vakcinabeszerzésre vonatkozó tárgyalásairól beszámolva elmondta,

az orosz féllel a licenc megvásárlásának lehetőségéről is tárgyalnak, hogy Magyarország helyben is elő tudja állítani az oltóanyagot.

Közölte továbbá, hogy Magyarország egy kínai állami vakcinagyártónál is regisztrálta vásárlási szándékát, valamint két magántulajdonú társasággal is kapcsolatban áll, aminek eredményeként Magyarország az elsők között juthat oltóanyaghoz Európában.

Egészségi állapotáról Szijjártó Péter elmondta, a megfertőződése miatt elrendelt karantén ötödik napján a Covid-19 betegség néhány tünete, így például a fejfájás és végtagfájdalom erősödött nála, míg a nátha

Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta:

a kormány amellett, hogy benne van az uniós projektben, keletre is “figyel”, hogy mielőbb Magyarországon legyen a koronavírus elleni hatásos vakcina.

Szólt arról, hogy Kínában három gyártóval van kapcsolatban Magyarország, de – miként azt előző nap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is bejelentette – még idén Oroszországból is várunk vakcinamintát. Elmondta azt is, hogy mielőtt megjön a minta, titoktartási kötelezettséget kell aláírni, de igyekeznek gyorsítani a folyamatot.

Az egyik brüsszeli szóvivő a napokban azt nyilatkozta, hogy a tagállamok nem használhatnak keletről érkező vakcinát. Az államtitkár viszont felhívta a figyelmet: a brüsszeli szabályok kimondják, egészségügyi veszélyhelyzet esetén a tagállam jogkörébe tartozik ez a döntés.

Pénteken ugyanezt fogalmazta meg egy másik brüsszeli szóvivő is – tette hozzá.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük