Szijjártó Péter: “Elég rendesen megrángatott a vírus”

Sharing is caring!

A külügyminiszter közösségi oldalán jelentette be azt is, hogy újabb adag koronavírus elleni gyógyszer érkezett Magyarországra, ezúttal Japánból.

Magyar Nemzetnek adott telefonos interjúban Kásler Miklós arról beszélt, hogy változott a pandémia természete, így már nem tudnak csak 2-3 hetes távlatban gondolkodni, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még ők tartották kézben a járványt, nem ők igazodtak hozzá.

„Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

“Felelősséggel tehát nem lehet kijelenteni, hogy mikorra várható a tetőzés, de ha a megérzésemre kíváncsi – ami a medicinában létezik –, akkor azt tudom mondani, hogy december vége, január körül, ha most sikerül betartatni a szigorításokat. Akkor ellaposodik a járványgörbe”

– tette hozzá. Ami azt jelenti, hogy karácsonykor még aligha számíthatunk lazításokra.

A járvány természetéről elmondta, hogy „szép lassan tudtunk csak megismerkedni a vírussal és hatásaival, úgy, hogy

jelenleg sincs százszázalékos diagnosztika és célzott terápia, ami csak erre a vírusra hat és eredményes.

„Lassan és alattomosan elindult a járvány felfutása. Ezzel beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható” – tette hozzá Kásler Miklós.

Szerinte Magyarországon minden más európai országnál hamarabb megalakult a járvány veszélyeit kezelő törzs, azonban a nyári lazítások során az emberek utazni kezdtek, és kevésbé tartották be a korlátozásokat, ami miatt nyár végén, szeptember elején elindult a második hullám. Beszélt arról is, hogy Nyugat-Európa számos országában annyival szigorúbbak a szabályozások, amennyivel ott súlyosabb a helyzet.

„Most az az elsődleges cél, hogy addig is mérsékeljük az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, amíg meglesz a vakcina. Ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban reménykeltő hírek érkeztek, de hangsúlyozni kell, hogy törzskönyvezett védőoltás továbbra sincs” – beszélt a jövőbeli reményekről az EMMI minisztere. A maszkhasználatról elmondta, „most kényszerítően a vírus cseppfertőzéssel történő terjedését kell megakadályozni”.

Az oktatásról szólva elmondta, hogy jelen pillanatban nem terveznek szigorítani a korlátozásokon, de

„ha úgy hozza a kényszer, akkor a felső tagozaton elrendeljük a tantermen kívüli oktatást.”

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük